< Tillbaka

Sveriges bästa verkstäder, ligger dom utanför storstäderna?

Publicerad: 1 Jul 2020
Att kunna lita på sin bilverkstad, bilmekaniker eller tekniker borde vara självklart, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Nu har Autobutlers kunder betygsatt sitt verkstadsbesök och de som toppar listan med högst kundomdömen är de mindre verkstäderna som ligger utanför storstäderna.

Statistiken kommer ifrån från verkstadsportalen autobutler.se där 115 000 användare har betygsatt sin verkstad.

Långedrags Bil & Service i Västra Frölunda, Göteborg är enligt undersökningen Sveriges bästa bilverkstad. Användarna har fått betygsätta sina upplevelser från 0 - 5 och snittet blev 4,973 för verkstaden på västkusten.

- Vi ser inte direkt några stora skillnader i kvaliteten på arbete. Att bilägare ger bättre betyg till mindre verkstäder beror på att deras mekaniker/tekniker tar sig mer tid till att prata med bilägarna och för att de rättar till eventuella fel direkt, förklarar Christian Legêne VD på autobutler.se.

- När jag blev verkstadschef i slutet av 1980 talet var det min uppgift att utveckla det s k Tekniker konceptet, idag kallat Personlig Service Tekniker (PST). Skälet var att många kunder ville komma närmare den som utförde arbetet. Dessutom minimerades missförstånd när fel och utförda reparationer kunde förklaras av den mekaniker/tekniker som utfört arbetet på bilen, säger Bo Ericsson.

För att hitta Sveriges bästa verkstäder måste du ofta åka ut en liten bit från stan. Det menar autobutler, som i en undersökning har bett bilägare att betygsätta sitt verkstadsbesök.

- Att få titeln Sveriges bästa verkstad är imponerande då det redan finns en utbredd skepsis mot verkstäder. Långedrags Bil & Service har legat i framkant vad gäller att skapa öppenhet, säger Legêne, som upplever att kunder på nätet i dag förväntar sig snabbare service och mer insyn än tidigare.

- Bilägare vill se mer transparens och öppenhet i fordonsbranschen. Vi har daglig kontakt med svenska bilägare som aktivt berättar om sina verkstadsupplevelser. De flesta av dem berättar att de först och främst vill åka till en bilverkstad som de kan lita på – därför ser vi det som en naturlig sak att de mest kompetenta mekanikerna/teknikerna hamnar i fokus, säger Christian Legêne.

Christian Legêne uppmanar verkstadsbranschen att göra en insats för att begränsa verkstäder på marknaden som inte gör ett tillräckligt bra jobb. Att vara en Godkänd Bilverkstad är ett steg i rätt riktning, säger Bo Ericsson.

Sveriges 10 bästa verkstäder, enligt undersökningen online 2020:

Placering   Omdöme    Verkstad

1.                4,973          Långedrags Bil & Service – Västra Frölunda

2.                4,883          GPS Auto Service – Järfälla

3.                4,861          JR Motorperformance – BDS – Åby

4.                4,860          Speedy Bilservice Vasastan – Speedy Bilservice – Stockholm

5.                4,761          RF Bilservice – AD Bilverkstad – Norsborg

6.                4,750          NKs Bilcenter & Bilverkstad – Enköping

7.                4,747          Verkstadsakuten Bilverkstad – Järfälla

8.                4,731          Jägersro Bilar & Verkstad – Malmö

9.                4,729          Nacka Däck och Bilverkstad – OKQ8 – Nacka

10.              4,720          Klara Bilservice – MekoPartner – Stockholm
 

Om undersökningen
Verkstadsportalen Autobutler har samlat in över 115 000 omdömen om bilverkstäder. Själva undersökningen är baserad på omdömen från fjolåret och endast verkstäder med fler än 30 omdömen har inkluderats.

Bilägare som haft bilen på en verkstad under 2019 har bedömt den totala verkstadsupplevelsen på en skala mellan 0 - 5. Verkstäderna får ett genomsnittligt omdöme på 4,6 av 5 möjliga stjärnor.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan