Sverige får sin femte vätgasstation

Publicerad: 22 Okt 2021
En ny tankstation för vätgas och andra förnybara drivmedel ska byggas i Grums i Värmland. Därmed får Sverige sin femte vätgasstation.

Det är tack vare Naturvårdsverkets ”Klimatklivet” som en ny tankstation för förnybara drivmedel ska byggas i Grums. Stationen ska tillhandahålla både vätgas, biogas men även snabbladdning för elfordon med 160 kW.

Landshövding Georg Andrén säger till SVT Nyheter: 

”De här är en etablering som har stor betydelse för Värmland. Tankstationen ger nya förutsättningar för effektivare och mer hållbara transporter på vägarna, dessutom får den en strategisk viktig placering i länken mellan Oslo och Stockholm, samt för trafiken i norrgående riktning vilket känns väldigt positivt.”

Regeringen gav tidigt i år Energimyndigheten i uppdrag att ta fram förslag till en övergripande strategi för vätgas med målet att underlätta omställningen till fossilfrihet. Då sade energiminister Anders Ygeman att han ville öka den inhemska produktionen och ta tillvara på vätgasens möjligheter för energilagring, gröna transporter och fossilfri stålproduktion.

Peter Engdahl, chef på enheten för hållbar transport på Energimyndigheten säger till Fordonsproffs att alla sorters lösningar för bränsle behövs i framtiden. Att lokala förutsättningar styr var och vilken typ av bränsle som kommer erbjudas. För att skapa framtidens transportlösning krävs en renodling och att man får bort onödiga transporter. 

Att vätgasstationer behövs råder det ingen tvekan om. Än så länge finns det bara fyra stationer: Sandviken, Arlanda, Göteborg och Mariestad. I Mariestad finns dessutom en soldriven vätgasstation.

– Det behövs ett klimatsmartare alternativ till elbilar främst på den tunga sidan där batteridrift inte alltid är optimalt. Politikerna måste hjälpa till med att ordna en infrastruktur. Det kommer bli dyrt att bygga om alla bensinstationer, säger Claes Åström, vd SFVF.

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners