< Tillbaka

Svenskar inte lika positiva till elbilar längre

Publicerad: 23 Okt 2021
Elektrifieringen av fordonsflottan kanske inte kommer gå lika lätt som många har trott. Enligt en ny undersökning är färre svenskar positiva till att byta sin fossilbil till en elbil.

Det är undersökningsföretaget Mejsel som genomfört utredningen på uppdrag av bilmässan eCarExpo som går av stapeln i Göteborg i december och i Stockholm i februari. 

För fem år sedan var två av tre tillfrågade positiva till att byta sina fossildrivna bilar till elbilar. I dag är det bara 60 procent, alltså tre av fem som vill ha en elbil. 

Av 1 505 tillfrågade är det 10 procent färre som vill köra elbil.

Anledningen till det avsvalnade intresset tros vara både priset och svårigheten att ladda den, men även batteritillverkningen och tillgången på el uppges vara skäl som nu talar emot elbilar. Däremot har kunskapen om elbilar ökat.

De som säger sig vara positiva till att köpa en elbil kommer emellertid inte alltid att göra det när de väl ska genomföra köpet. Flera väljer ändå att köpa en begagnad fossildriven bil.

Medieanalytiker Magnus Linde tror att de tillfrågade för fem år sedan hade lättare att vara positiva eftersom elbilen då kunde ses som en framtidsdröm.

– Nu finns de överallt i trafiken, man matas med information men tveksamheten ökar när man tycker att samhället inte ställer om lika snabbt. Bilköparna tvingas att ta ställning när det är dags att byta nästa gång och polariseringen ökar, säger Magnus Linde.

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners