< Tillbaka

”Svenska politiker måste bli snabbare”

Publicerad: 4 Dec 2021
På gårdagens elbilsmässa i Göteborg framförde Bil Swedens vice vd Jessica Alenius kritik mot svenska politiker som varit för långsamma när det gäller frågan om regionala elektrifieringskvoter.

Bil Sweden tog fram en färdplan tillsammans med Fossilfritt Sverige som presenterades i oktober 2020 där de fastställde en prognos som sade attår  2030 kan ungefär 50 procent av tunga lastbilar gå på el. För det krävs en laddinfrastruktur, framför allt för regionala och lokala transporter. 

– Det är först när vi har laddinfrastrukturen på plats som ellastbilarna kan börja sin resa, säger Jessica Alenius.

– Omställningen måste börja med de lokala och regionala transporterna och då tror vi att 85 procent i första hand kommer ladda sina lastbilar i depåer eller på sina logistikcentra och en liten del på publika laddstationer, säger Jessica Alenius. 

Men det kan ju faktiskt inträffa att den tunga transporten måste ta en annan väg än planerat, att de måste köra längre och då måste det finnas laddmöjligheter.

De pengar som är avsatta till laddinfrastruktur får inte riktas till privata laddstationer. Det går emot EU:s statsstödsregler. Allt stöd som ges måste vara tillgängligt för privat brukande.

– Om vi inte får använda stöden – som vi välkomnar – till privata laddstationer blir stöden bortkastade för tung trafik. I Tyskland har man varit snabba och begärt undantag från reglerna, men i Sverige gör man ingenting, säger Jessica Alenius.

Varför?

– Det är en bra fråga. Det finns avsatta pengar, men de kan inte användas till sin fulla rätt. Vi hoppas det blir ett omtag i den här frågan, säger Jessica Alenius.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan