Svenska AFCAR i möte med Transportstyrelsen om datasäkerhet och fordonsdata

Publicerad: 29 Jun 2021
Om inte svenska lagstiftare – och framför allt EU-kommissionen – lyssnar till bransch- och konsumentföreträdare, är risken stor att små bilverkstäder och fristående leverantörer av bildelar slås ut. Detta är överhängande om fordonstillverkarna genom bristande konsekvensutredningar ges ensamrätt till bilens digitala innehåll.

Det menar de båda motorbranschorganisationerna Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, och Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, efter att de inom ramarna för lobbyalliansen AFCAR:s arbete haft ett möte med Transportstyrelsen. Ett möte som avhandlade FN:s förordningar R155 och R156 om datasäkerhet och datasäkerhetshanteringssystem respektive mjukvaruuppdatering och mjukvaruuppdateringshanteringssystem samt EU:s reparationsförordning 2018/258.

– Syftet med mötet var att visa på effekterna av att införliva FN/ECE-förordningen R155 inom cybersäkerhet med EU-lagstiftning utan införandet av ytterligare, robusta, genomförandeåtgärder. Vi berörde även frågor rörande säker dataåtkomst via OBD. Dessutom tog vi även upp den generella frågan om fordonsdatan och kravet konkurrensneutralitet som ger eftermarknadens samtliga spelare fortsatt tillgång till spelplanen, berättar Bo Ericsson, branschdirektör SFVF.

Bosse Ericsson är också tydlig med att under arbetsprocessen med framtida regelverk måste man skilja mellan cybersäkerhet och tillgång till fordonsdatan.

— Även om båda kokar ner i cybersecurity och krav på behörighet och säker åtkomst, så är det två helt skilda frågor som berör olika nivåer inom automotive- och mobilitetssektorn, påpekar han.

Han ser en särskild utsatthet för småverkstäder på landsbygden som åter riskerar att ställas inför höga investeringskostnader som kan undergräva hela verksamheten för dem.

– Blir trösklarna allt för höga riskerar vi en ny våg av bilverkstadsdöd, konstaterar Bosse Ericsson och tillägger att bilverkstäder är en viktig samhällsservice inte minst på den bilberoende landsbygden.

Johnny Bräster, ordförande för SBF, betonar vikten av konkurrens på lika villkor samt alla verkstäders rätt att konkurrera på hela marknaden. Han lyfter även fram alla bildelsleverantörers rätt att fortsatt både kunna tillverka och leverera delar som uppfyller alla tekniska krav till eftermarknadens samtliga aktörer.

– EU vill ha konkurrens, de vill att konsumenterna ska ha valfrihet. Ha tillgång till en marknad med många spelare som erbjuder sina tjänster till ett rimligt pris inom ett rimligt avstånd, säger han.

I svenska AFCAR, Alliance för the Freedom of Car Repair in the EU, ingår Sveriges Bildelsgrossisters Förening, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, Fordonsverkstadsutrustarna och M Sverige. Johnny Bräster, SBF, är talesperson.

I mötet med Transportstyrelsen representerades AFCAR av Elenore van Haute, Hari Ramakrishnan samt Johnny Bräster och Bo Ericsson.

 

För ytterligare information, kontakta Johnny Bräster, SBF, 0705-98 31 29 eller Bo Ericsson, SFVF, 0725-85 19 54.

 

 

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  

25 Okt, 2021, Extern artikel
Hankook stärker policyn för hållbarhet
22 Okt, 2021, Extern artikel
Mekonomen vann pris på Retail Awards
21 Okt, 2021, Extern artikel
BKT släpper ny dimension av TR 461
21 Okt, 2021, Extern artikel
Mitas uppgraderar lufttrycksapp
20 Okt, 2021, Extern artikel
Michelin på Sverigeturné med ProMeister
25 Okt, 2021, Extern artikel
Sveriges snyggaste bil 2021
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
28 Okt, 2021
SFVF:s BILHANDELSJURIDIK – för fordonshandeln
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Tomas Ulander
28 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser