< Tillbaka

Foto: Pierre Kjellin

STUDIE: Så drabbas eftermarknaden fram till 2050 av ändrade tillgången till fordonsdata

Publicerad: 12 Okt 2023
Den globala paraplyorganisationen för bland andra bilsportföreningar och konsumentorganisationer – FIA – har låtit göra en studie över hur förändringarna när det gäller tillgången på fordonsdata kan påverka eftermarknaden fram till år 2050.

FIA (Federation Internationale de l'Automobile) är en paraplyorganisation bestående av cirka 244 motorsport- och bilägarorganisationer runt om i världen.

Nyligen presenterade FIA en studie som man låtit två konsultföretag göra och där de gjort en uppskattning om vilka ekonomiska konsekvenser bilindustrins nya modeller för hanteringen av sina egna fordonsdata kan få för de oberoende aktörerna på eftermarknaden.

Rapporten heter ”The Automotive Digital Transformation and the Economic Impacts of the Limited Data Access” och är gjord av två konsultbyråer – belgiska Quantalyse och schweiziska Schönenberger Advisory Services.

En av prognoserna, eller slutsatserna, som rapporten gör är att de oberoende aktörerna på eftermarknaden successivt kommer tappa marknadsandelar till OEM (biltillverkarna och deras återförsäljare eller agenter.

Studiens prognos omfattar 2023 och fram till år 2050, och vid slutåret uppskattas mer eller mindre alla fordon som rullar på våra vägar i EU vara uppkopplade. 2050 så uppskattar studien att förlusten av intäkter för de oberoende aktörerna runt om i världen (på grund av fordonstillverkarna begränsar tillgången till fordonsdata) är omkring 95 miljarder euro per år.

Här nedan är rapportens prognos när det gäller uppskattningen av de oberoende aktörernas totala intäktsförändringar globalt fram till 2050 på grund av fordonstillverkarnas begränsningar och förändrade villkor för hur de tillhandahåller fordonsdata.

LÄS STUDIEN HÄR

Pierre Kjellin

pierre.kjellin@sfvf.eu
076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan