< Tillbaka

Striden om bilens digitala innehåll trappas upp inom EU

Publicerad: 3 Feb 2022
Svenska AFCAR-alliansen, där Sveriges Fordonsverkstäders Förening ingår, har i ett pressmeddelande slagit larm om att striden kring lagstiftningen om fordonsdata nu trappats upp ytterligare. Nedan publiceras pressreleasen i sin helhet.

 

AFCAR-alliansen för konkurrens och valfrihet inom bileftermarknaden är orolig. Bakgrunden är att de har lagt fram ett förslag om ett sektorsspecifikt regelverk, en egen Data Act inom EU, som omfattar fordonsdata och resurser som EU-kommission ännu inte reagerat över. Nu befarar de att EU-kommissionen istället ska falla offer för fordonstillverkarnas syn på saken.

Sedan i oktober, när AFCAR (Alliance for the Freedom of Car Repair in Europe) lade fram sitt förslag om ett sektorsspecifikt regelverk för fordonsdatan till EU-kommissionen, har det varit tyst från kommissionens sida. Det bådar inte gott, menar alliansen, som även fått reda på att representanter från den europeiska fordonsindustrin fått till ett möte med fransmannen Thierry Breton – EU:s industrikommissionär.

Nu har AFCAR gått till motattack. Alliansen har uppvaktat tio EU-kommissionärer för att framföra sina argument för fortsatt konkurrens och valfrihet inom bileftermarknaden – de vill ha en lagstadgad tillgång till fordonsdata enligt det förslag som lades fram i oktober. 

Bland dem som uppvaktats finns bland andra Margrethe Vestager, dansk kommissionär med ansvar för att rusta EU för den digitala tidsåldern. Vestager hade tidigare konkurrensfrågor på sitt bord och är känd för sina insatser mot digitala jättar som Facebook, Google med flera.

I sitt brev till kommissionärerna skriver AFCAR-alliansen att de uppmanar till ”ett snabbt antagande av ett kommissionsförslag till sektorsspecifik lagstiftning om ’tillgång till fordonsdata och -resurser’ för att säkerställa att lagstiftningen kan antas via det ordinarie lagstiftningsförfarandet före utgången av denna mandatperiod, i april 2024”.

AFCAR är en konstellation på EU-nivå med en sammansättning av olika intressenter. Tittar man exempelvis på den svenska avdelningen – Svenska AFCAR – så ingår Sveriges Bildelsgrossisters Förening, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, Fordonsverkstadsutrustarna och konsumentorganisationen M Sverige (tidigare Motormännen) som medlemmar. Således ingår såväl kommersiella aktörer som representanter för konsumenterna, bilägarna, i alliansen.

Alliansen verkar för fortsatt konkurrens och valfrihet inom bileftermarknaden, det vill säga verkstädernas och leverantörsledens rätt att konkurrera, och bilägarens rätt att fritt välja bilverkstad utifrån EU:s förordning 461/2010.

AFCAR kan enklast beskrivas som en motvikt till det fordonsindustriella komplexets försök till dominans även inom området fordonsindustriella frågor – med speciell inriktning på fordonsunderhåll och reservdelar.

Den tekniska utvecklingen har inneburit att bilen mer och mer blivit en IT-plattform där den fordonsgenererade datan är högt värderad, eftersom den även kan användas i kommersiella syften. Den beskrivs som det nya ”svarta guldet”.

Enligt AFCAR finns det en uppenbar fara med att låta fordonstillverkarna få bestämmanderätten över bilens digitala innehåll. Organisationen anser att det skulle påverka konkurrensen när det gäller bilunderhåll negativt och även kraftigt begränsa konsumentens integritet och valfrihet.

Nyligen har Europaparlamentet debatterat förslagen till en Data Services Act respektive en Data Markets Act från EU:s utskott för den inre marknaden och konsumentskydd, IMCO. Den moderate parlamentarikern Arba Kokalari är svensk ledamot i IMCO. Arba Kokalari är även förhandlare för partigruppen EPP, där Moderaterna ingår, i arbetet med att utforma Data Services Act respektive Data Markets Act.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan