Stora skillnader inom EU – hjälp från försäkringsbolagen för saneringsarbete

Publicerad: 8 Jun 2020
- Hanteringen av kunder varierar stort på verkstäder inom EU. För att få en snabb överblick och idéer på vad man kan göra har SFVF kontaktat våra kollegor på AIRC, berättar Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

I Holland är försäkringsbolag villiga att kompensera verkstäder för den extra tid de behöver för att arbeta med fordonen, på grund av hygieniska åtgärder, desinfektion, extra handtvätt med mera.

I Tyskland rekommenderar branschen verkstäderna att antingen stämma försäkringsensbolagen, eller informera kunderna om att deras försäkringsbolag inte bryr sig om deras hälsa. Vissa verkstäder lägger en broschyr i bilen där de säger att bilen inte desinficerats, på grund av att deras försäkring inte är villig att betala för detta. Vissa försäkringsbolag betalar mellan 15,00 € upp till 49,00 € för desinfektionsarbete.

I Belgien förhandlar branschen om att försäkringsförbundet ska återbetala mellan 15 € och 25 € per kund. Allianz betalar redan idag upp till 25 € per kund. Några av försäkringsbolagen hävdar att de inte behöver betala hela kostnaden, eftersom varje inblandad måste hantera högre kostnader på grund av Corona.

I Italien förs fortfarande diskussioner om en avgift som alla försäkringsbolag ska betala. Nu har några försäkringsbolag börjat ersätta verkstäder med belopp i varierande grad. Exempelvis: 30 € till rengöring innan arbete påbörjas, 30 € för skydd, 30 € till rengöring innan bilen återlämnas till ägaren. Vissa skadeverkstäder har fått 40 € oavsett vilken typ av saneringsarbete man utfört.

I Schweiz gäller i stort sett samma situation som i Tyskland. Avgifter diskuteras med flera försäkringsbolag och verkstäder. Vissa försäkringsbolag har betalat tillägget i början av Coronapandemin. Nu har de flesta försäkringsbolag upphört med att betala ersättning för saneringsarbete. I Schweiz har Federal Office of Public Health tydligt sagt att företag måste skydda sina kunder och anställda eller så måste man stänga sin verksamhet / företag. - Det är tuffa tag tycker jag, säger Bo Ericsson.

I Kroatien betalar försäkringsbolagen enligt lokala överenskommelser.

Avslutningsvis hos våra grannar i Danmark; där är försäkringsbolagen inte intresserade av att betala. Därför har SKAD rekommenderat att verkstäder fakturerar bilägaren för saneringskostnaden.

https://www.linkedin.com/posts/skad_coronavirus-autoskadebranchen-activity-6651009573316550656-skaj

Saneringsarbete på grund av Covid-19 handlar om säkerhet för alla våra gemensamma kunder, därför bör även svenska verkstäder få ersättning av försäkringsbolagen, eller så bör verkstäderna ta betalt av bilägaren, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test av BMW M3 & M4
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser