< Tillbaka
Stora brister i hantering av risker för belastningsskador
Publicerad:
5 Nov 2020
Enligt lag är varje arbetsgivare skyldig att säkerställa en god arbetsmiljö och minimera risken för belastningsskador bland sina anställda, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).
Arbetsmiljöverkets inspektioner har pågått under vecka 41 och 42 och är en del av en gemensam insats inom EU. Myndigheten har bland annat inspekterat detaljhandeln, tillverkningsindustrin och bilverkstäder.
Genom att göra undersökningar, riskbedömningar och informera sina medarbetare om hållbara arbetsställningar ska arbetsskadorna bli färre. Arbetsmiljöverkets inspektioner visar att det förebyggande arbetet ofta brister på arbetsplatser med få anställda.
- Resultatet är oroväckande. Nu är det viktigt att arbetsgivarna vidtar åtgärder för att så många som möjligt ska hålla ett helt arbetsliv. Ingen ska behöva bli sjuk eller skadad på grund av sitt jobb, säger Erna Zelmin-Ekenhem som är generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.
- Mindre arbetsplatser saknar ofta resurser för att motverka belastningsskador och har sällan tillgång till företagshälsovård. Det är ingen ursäkt utan lagen är tvingande, säger Bo Ericsson.
- De allra flesta arbetsplatser, som har fått kritik på grund av brister, har åtgärdat bristerna när vi återkommer till dem. Det handlar ofta om okunskap, säger Heli Aarnipuro, arbetsmiljöinspektör och projektledare för insatsen.
Förebyggande arbete som ska göras för att minska risken för belastningsskador är följande:
- Identifiera risker för belastningsskador som finns på arbetsplatsen
- Undersöka riskerna och göra en riskbedömning
- Vidta eventuella åtgärder för att minimera riskerna och dokumentera resultatet
- Informera och utbilda medarbetarna om hur de arbetar säkert