Foto Ford

Stor satsning på paketleveranser med Fords självkörande transportbilar

Publicerad: 27 Jun 2021
Ford tillkännager ett nytt europeiskt forskningsprogram för självkörande bilar som arbetar med företag för att bättre förstå hur autonoma fordon kan integreras i deras verksamhet. Leveransföretaget Hermes är det första företaget att driva Fords forskningsbilar som en del av "last mile delivery" – ett pilottest för att effektivisera och göra leveranserna i staden mer hållbara.

Ford planerar att investera ca 7 miljarder dollar i autonoma fordon under 10 år, inklusive investeringar i den självkörande teknologipartnern Argo AI. Leveranser fram till dörren är nu en viktigare del av våra liv än någonsin tidigare - men sättet vi tar emot paket på kan komma att förändras.

En av Storbritanniens ledande leveransföretag Hermes är det första företaget som samarbetar med Ford i programmet. Den specialanpassade transportbilen (Ford Transit) har sensorer som efterliknar utseendet på en riktig, självkörande bil samt ett "Human Car Seat" som kontrollerar fordonet - detta gör det möjligt för en erfaren, dold förare att köra, samtidigt som man ger intryck av att ingen sitter vid ratten.

Paketleveranser, som innefattar många interaktioner mellan människor, är ett perfekt testfall.  För Hermes har denna forskning inkluderat utvecklingen av en app som gör det möjligt för budbärare till fots att komma åt budbilen för att hämta paket, en roll som den mänskliga föraren av bilen normalt skulle ha. Leveransbudbärare till fots kommer avhjälpa budbilen med själva leveranserna, med hjälp av en smartphone-app som låter dem vinka in bilen till vägkanten och fjärrstyra lastdörren. Väl inne i bilen, kommer röstmeddelanden och digitala skärmar dirigera budbäraren till ett skåp som innehåller det paket som ska levereras. Bilarna som används i forskningsprogrammet gör det möjligt för Hermes och andra företag att börja designa hur deras team kan arbeta tillsammans med förarlösa bilar.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser