Stöldvåg av katalysatorer - nu behövs bättre skalskydd

Publicerad: 20 Aug 2020
- Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) har tidigare varnat för stölder av katalysatorer, bilar mm, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Nu duggar rapporter om inbrott och stölder av katalysatorer i Mälardalen, Motala, Skåne, Uppsala och på fler orter. Bara i södra Skåne och i Malmös polisområde har man i år till i mitten av augusti fått 440 anmälningar om stölder av katalysatorer.

- En stöld kan bli kostsam för en verkstad eftersom vi har ett förvaringsansvar, säger Bo Ericsson. Dessutom är inte alla bilar försäkrade för den här typen av brott, exempelvis Postens bilar. Att anlita ronderande väktare för att övervaka byggnader och områden kan vara både dyrt och ineffektivt. Det är enkelt för en eventuell förövare att kartlägga tillsynen, då fysiska ronderingar ofta är schemalagda.

- Här finns det plats för helt nya billiga smarta lösningar som passar väl in för det lilla företaget, säger Bo Ericsson. SFVF har därför tagit hjälp av Crister Åström, före detta kriminalkommissarie hos Polisen. Målet är att hitta kostnadseffektiva lösningar för att förebygga brott hos bilhandlare och verkstäder. Via Crister Åström erbjuds hela branschen mot en rimlig kostnad en tjänst för att minimera risker. Detta är en helt unik tjänst avseende stölder, inbrott, skalskydd, kameraövervakning, inbrottslarm, passersystem, internstölder, ekobrott, lås, larm etcetera. Vi kan skräddarsy säkerhetslösningar till stora och små företag.

- Crister Åström har varit utredare/förhörsledare i grova våldsbrott och stöldbrott. Crister har också varit brottsplatsundersökare, framför allt vid platsundersökningar med anledning av inbrottsstölder i företag och bostäder. Som förundersökningsledare arbetade Crister i 14 år och efter det med ekonomisk brottslighet, både som utredare och i olika chefsbefattningar.

- Stölderna och skadegörelsen kan nu minskas och kostnaderna som de medför sänkas. Detta leder till en förbättrad lönsamhet. Dessutom känner sig personalen tryggare på arbetsplatsen och man får nöjdare kunder om bilar inte stjäls eller utsätts för skadegörelse, avslutar Bo Ericsson.

Välkommen att kontakta Crister Åström, telefon: 0722-22 03 61 eller
email: crister.astrom@sfvf.eu.

Läs också

https://svt.se/nyheter/lokalt/skane/dramatisk-okning-av-ny-form-av-stold-tjuvar-stjal-bilens-katalysator

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/postnord-hart-drabbat-av-katalysatortjuvar

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
21 Sep, 2020, Extern artikel
Vianor lanserar digitalt servicekoncept
18 Sep, 2020, Extern artikel
Goodyear gör efterlängtad comeback i Le Mans
17 Sep, 2020, Extern artikel
Nya Nokian Hakka Van för lätta lastbilar
17 Sep, 2020, Extern artikel
17 personer omkomna i trafiken under augusti
16 Sep, 2020, Extern artikel
Fredrik Ardefors om höstbudgeten – Lovvärt
21 Sep, 2020, Extern artikel
Test av Sveriges mest sålda bil – Volvo V60
14 Sep, 2020, Extern artikel
Dragrace: Audi RS6 vs Mercedes-AMG GT 63 S 4-d Coupé vs Porsche Taycan Turbo
9 Sep, 2020, Extern artikel
Nya Golf kombi officiell
9 Sep, 2020, Extern artikel
En av de äldsta Saabarna har sålts
1 Sep, 2020, Extern artikel
Skodas elbil ENYAQ iV officiell
 Branschorganisationer i samverkan