< Tillbaka

Speedy får tung veteran bakom ratten när 44 ska bli 100

Publicerad: 3 Jun 2022
Verkstadskedjan Speedy Bilservice ska rattas av styrelseproffset Gunnar Rantzow när verkstäderna både ska bli fler och klara av de utmaningar som elektrifieringen ställer. – Det ska bli roligt även om steget från ordföranderollen inte är så stort, säger Gunnar Rantzow.

Det var faktiskt Gunnar Rantzow själv som i sin roll som VD för Mekonomen Sverige köpte Speedy-kedjan åt Mekonomen Group 2012. Sedan dess har han suttit som styrelseordförande och noggrant kunnat följa utvecklingen. Men hans bakgrund är egentligen mer glassig än så. 

Gunnar Rantzow tillbringade lång tid på olika företag inom detaljhandeln, både GB Glass, Arla, Ceralia Foods och Ostkompaniet innan han blev VD för Mekonomen Sverige. De närmaste åren beskriver han sin roll som ”senior rådgivare” åt Mekonomen, men även åt andra företag.

– Detaljhandeln och verkstadsbranschen är inte så olika. Det handlar om att sätta kunden i centrum, att se och förstå kunden. Att hantverket är annorlunda har liten betydelse för om kunden är nöjd eller inte, säger Gunnar Rantzow.

Speedys förre VD Stefan Jakobsson går vidare och Gunnar Rantzow tar vid.

– Steget från styrelseordförande till att ta över det operativa ansvaret är inte så stort. Och det är ingen långsiktig lösning. Jag är 70 år. Men det här är en lösning för den tid vi lever i just nu, säger Gunnar Rantzow.

Speedy kallar sig själv ”Sveriges mest omtyckta verkstadskedja” och har fog för det. Efter att 21 000 kunder gett verkstäderna betyg hamnar Speedy på ett snittbetyg på 4,7 av 5 i kundnöjdhet. 

– Vi är väldigt stolta över det betyget och det har betytt mycket för oss i den utvecklingstakt som vi har. Jag vet inte om jag kan påstå att vi gör jobben så mycket bättre än våra konkurrenter, men vi fokuserar på kunden, sätter kunden i centrum och tar hand om våra kunder. Dessutom driver vi ganska små enheter och det gör det enklare att få en personlig relation till kunden jämfört med de stora verkstäder som finns i jätteanläggningar, säger Gunnar Rantzow

Vilken utmaning tror du ni kommer fokusera mest på framöver? 

– För Speedys del handlar det om att hålla jämn takt med den utveckling som sker rent tekniskt på bilar. Att hela tiden utbilda vår personal i den riktning som samhället valt att gå. Det kommer påverka jobben på våra bilar framåt. För ett företag som har sin grund i avgassystem så är det en utmaning. 

En annan utmaning som Speedy har är att växa lagom fort, men samtidigt offensivt. På sikt mer än en fördubbling från 44 verkstäder i dag till 100 i framtiden. Mer specifik i tidsperspektivet vill Rantzow inte vara.

– Vi vill växa samtidigt som vi är tydliga med vårt koncept och behålla den kvalitet och det kundbemötande som vi har. Det innebär att vi kommer rekrytera nya samarbetande verkstäder. Kanske förvärvar vi några egna också – vi har i dag ett tiotal egna.

Rantzow menar att det är viktigt att verkstäderna anammar den nya teknik som kommer, vilket förstås kommer kräva stora utbildningsinsatser och där Mekonomen Group har mycket att erbjuda genom under Pro Meister. Även om utbildningen kommer vara ett krav så är det en självbevarelsefråga för att kunna ha kvar verkstaden även i framtiden. 

– Det kommer förändringar hela tiden – bilar kommer utvecklas, det kommer bli enklare att hantera i dag komplicerade batteribyten på elbilar, men också ny teknik i form av kombinationer med eldriften, oavsett om det handlar om vätgas eller annat. Det är spännande och roligt och vi ska vara med och ta vår del av marknaden, säger Gunnar Rantzow.

Är ni lite av en ”lillebror” i Mekonomen Group-familjen?

– Ha ha, ja det får man nog säga, men vi är en naggande god lillebror med tydligt koncept i förhållande till våra konkurrenter. Vi håller inte på med allt. Vi är specialiserade – kunden ska få snabb hjälp utan långa väntetider och ofta kan kunden vänta medan jobbet blir gjort. Dt gör oss unika, säger Gunnar Rantzow.

Speedys ledord är flexibilitet, ansvar och trygghet och det är ledord som står djupt i myllan. Det finns inga planer på att justera konceptet, utan i så fall mer utveckla och säkerställa grundtankarna och fortsätta utvecklas.

Maria.eriksson@sfvf.eu

 

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan