< Tillbaka

Foto: Bilprovningen

Snart skärper Tyskland kontrollen av dieselbilars partikelutsläpp

Publicerad: 3 Maj 2023
I år införs mätning av nyare dieselbilars partikelutsläpp vid bilbesiktning i Tyskland. Även i Sverige väntas en liknande reform.

Från och med den 1 juli i år kräver lagstiftningen i EU:s största billand – Tyskland – att halterna av partiklar i avgaserna ska mätas hos dieselbilar med euro 6-motorer. Just nu förbereder sig de tyska bilbesiktarna på förändringen. Något som bland annat innebär att tiotusentals partikelmätare ska levereras.

Kontrollen av partikelhalten i avgaserna hos nyare dieselbilar med en motor som tillverkats enligt EU:s euro 6-avgasregler innebär att euro 6-dieselbilar där motorns avgassystem manipulerats – exempelvis genom att EGR- eller adblue-systemen stängts av löper stor risk att bli underkända vid en besiktning.

Även i Sverige väntar en snarlik reform med införandet av mätning av partikelhalterna i dieselbilars avgaser. I februari 2022 gav förra regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att ”undersöka möjligheterna till skärpt miljökontroll vid besiktning av personbilar, lastbilar och A-traktorer. Fokus ska vara ställt på åtgärder som gör luftkvaliteten bättre”, som uppdraget formulerades. Ett utredningsuppdrag som innebar att myndigheten i praktiken tittat på förutsättningarna för att börja mäta partikelhalterna i dieselbilarnas avgaser.

Transportstyrelsen lämnade tidigare i vinter sin rapport till regeringen och pekade bland annat ut partikelhaltsmätning av avgaserna på dieselbilar med partikelfilter som en tänkbar väg framåt. Och myndigheten tillade att frågan behöver utredas vidare.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

 

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)


 

29 Maj, 2023, Extern artikel
Sveriges bilpark blir äldre
29 Maj, 2023, Extern artikel
Michelin säljer sin verksamhet i Ryssland
26 Maj, 2023, Extern artikel
Däckline förnyar sin plattform med ytterligare 350 varumärken
25 Maj, 2023, Extern artikel
Förväntad nedgång i nyregistrering av fordon
25 Maj, 2023, Extern artikel
Dubbade däck revolutionerar snöröjning
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan