< Tillbaka

Foto: Bilprovningen

Snart skärper Tyskland kontrollen av dieselbilars partikelutsläpp

Publicerad: 3 Maj 2023
I år införs mätning av nyare dieselbilars partikelutsläpp vid bilbesiktning i Tyskland. Även i Sverige väntas en liknande reform.

Från och med den 1 juli i år kräver lagstiftningen i EU:s största billand – Tyskland – att halterna av partiklar i avgaserna ska mätas hos dieselbilar med euro 6-motorer. Just nu förbereder sig de tyska bilbesiktarna på förändringen. Något som bland annat innebär att tiotusentals partikelmätare ska levereras.

Kontrollen av partikelhalten i avgaserna hos nyare dieselbilar med en motor som tillverkats enligt EU:s euro 6-avgasregler innebär att euro 6-dieselbilar där motorns avgassystem manipulerats – exempelvis genom att EGR- eller adblue-systemen stängts av löper stor risk att bli underkända vid en besiktning.

Även i Sverige väntar en snarlik reform med införandet av mätning av partikelhalterna i dieselbilars avgaser. I februari 2022 gav förra regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att ”undersöka möjligheterna till skärpt miljökontroll vid besiktning av personbilar, lastbilar och A-traktorer. Fokus ska vara ställt på åtgärder som gör luftkvaliteten bättre”, som uppdraget formulerades. Ett utredningsuppdrag som innebar att myndigheten i praktiken tittat på förutsättningarna för att börja mäta partikelhalterna i dieselbilarnas avgaser.

Transportstyrelsen lämnade tidigare i vinter sin rapport till regeringen och pekade bland annat ut partikelhaltsmätning av avgaserna på dieselbilar med partikelfilter som en tänkbar väg framåt. Och myndigheten tillade att frågan behöver utredas vidare.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan