Foto Nokian Tyres.

Snart kommer smarta däck.

Publicerad: 23 Maj 2021
I takt med att självkörande bilar kommer smarta däck bli vanliga för att öka trafiksäkerheten. Utöver traditionella egenskaper som till exempel våtgrepp kommer framtidens däck att ha sensorer i däcken som skickar information om körförhållanden till bilens datorer.

– Speciellt däck i premiumklass kommer inom några år att ha tekniska lösningar som gör det enklare och säkrare att köra bil. Det är mycket troligt att trafikolyckorna kommer att minska i takt med att smarta däck och självkörande bilar blir mer vanliga, berättar Mika Penttilä, Head of Digital Technology på Nokian Tyres.

Sensorer i däcken kan till exempel informera om lufttryck, temperatur och slitage. Information om däckslitage gör det även möjligt att optimera däckets livslängd. Den här typen av information förenklar bilkörandet och är ett måste för att självkörande bilar ska fungera optimalt.

Utöver lufttryck, temperatur och däckslitage kommer smarta däck kunna mäta fordonets last. För en självkörande bil utan förare är det viktig information. Om till exempel en självkörande buss har för många passagerare så kommer den inte kunna åka iväg då den är överbelastad.

Tester med självkörande bussar och smarta däck pågår på olika håll. Nokian Tyres började försäljningen av sina smarta däck ”Intuitu” i höstas. Det är ett däck för lantbruks- och entreprenadmaskiner och däcket är uppkopplat till en mobilapplikation.

Självkörande bilar är ingen utopi längre utan något som sker redan i dag i nivå tre. Den tekniska utvecklingen med 5G och att man snart lanserar nivå 4 i självkörande fordon leder till högre säkerhetskrav. Det är ett stort skäl till att SERMI, som vi har informerat om tidigare, kommer startas upp nu säger Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Continental lanserar nytt sommardäck – UltraContact
17 Jan, 2022, Extern artikel
Färre omkom i vägtrafiken under 2021
17 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner växer med fler verkstäder
14 Jan, 2022, Extern artikel
Finalhelg för Goodyear i Le Mans Virtual Series
14 Jan, 2022, Extern artikel
Ny verksamhetschef för STRO
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser