< Tillbaka

Foto Nokian Tyres.

Snart kommer smarta däck.

Publicerad: 23 Maj 2021
I takt med att självkörande bilar kommer smarta däck bli vanliga för att öka trafiksäkerheten. Utöver traditionella egenskaper som till exempel våtgrepp kommer framtidens däck att ha sensorer i däcken som skickar information om körförhållanden till bilens datorer.

– Speciellt däck i premiumklass kommer inom några år att ha tekniska lösningar som gör det enklare och säkrare att köra bil. Det är mycket troligt att trafikolyckorna kommer att minska i takt med att smarta däck och självkörande bilar blir mer vanliga, berättar Mika Penttilä, Head of Digital Technology på Nokian Tyres.

Sensorer i däcken kan till exempel informera om lufttryck, temperatur och slitage. Information om däckslitage gör det även möjligt att optimera däckets livslängd. Den här typen av information förenklar bilkörandet och är ett måste för att självkörande bilar ska fungera optimalt.

Utöver lufttryck, temperatur och däckslitage kommer smarta däck kunna mäta fordonets last. För en självkörande bil utan förare är det viktig information. Om till exempel en självkörande buss har för många passagerare så kommer den inte kunna åka iväg då den är överbelastad.

Tester med självkörande bussar och smarta däck pågår på olika håll. Nokian Tyres började försäljningen av sina smarta däck ”Intuitu” i höstas. Det är ett däck för lantbruks- och entreprenadmaskiner och däcket är uppkopplat till en mobilapplikation.

Självkörande bilar är ingen utopi längre utan något som sker redan i dag i nivå tre. Den tekniska utvecklingen med 5G och att man snart lanserar nivå 4 i självkörande fordon leder till högre säkerhetskrav. Det är ett stort skäl till att SERMI, som vi har informerat om tidigare, kommer startas upp nu säger Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners