Foto Nokian Tyres.

Snart kommer smarta däck.

Publicerad: 23 Maj 2021
I takt med att självkörande bilar kommer smarta däck bli vanliga för att öka trafiksäkerheten. Utöver traditionella egenskaper som till exempel våtgrepp kommer framtidens däck att ha sensorer i däcken som skickar information om körförhållanden till bilens datorer.

– Speciellt däck i premiumklass kommer inom några år att ha tekniska lösningar som gör det enklare och säkrare att köra bil. Det är mycket troligt att trafikolyckorna kommer att minska i takt med att smarta däck och självkörande bilar blir mer vanliga, berättar Mika Penttilä, Head of Digital Technology på Nokian Tyres.

Sensorer i däcken kan till exempel informera om lufttryck, temperatur och slitage. Information om däckslitage gör det även möjligt att optimera däckets livslängd. Den här typen av information förenklar bilkörandet och är ett måste för att självkörande bilar ska fungera optimalt.

Utöver lufttryck, temperatur och däckslitage kommer smarta däck kunna mäta fordonets last. För en självkörande bil utan förare är det viktig information. Om till exempel en självkörande buss har för många passagerare så kommer den inte kunna åka iväg då den är överbelastad.

Tester med självkörande bussar och smarta däck pågår på olika håll. Nokian Tyres började försäljningen av sina smarta däck ”Intuitu” i höstas. Det är ett däck för lantbruks- och entreprenadmaskiner och däcket är uppkopplat till en mobilapplikation.

Självkörande bilar är ingen utopi längre utan något som sker redan i dag i nivå tre. Den tekniska utvecklingen med 5G och att man snart lanserar nivå 4 i självkörande fordon leder till högre säkerhetskrav. Det är ett stort skäl till att SERMI, som vi har informerat om tidigare, kommer startas upp nu säger Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
16 Jun, 2021, Extern artikel
Goodyears rapport över åtgärder 2020
16 Jun, 2021, Extern artikel
Nokian Ground Kare Semi-Slick för grävlastare
15 Jun, 2021, Extern artikel
Ev-däck från Hankook på Audi e-tron GT
15 Jun, 2021, Extern artikel
NDI kartlägger vinsterna med VF-däck
14 Jun, 2021, Extern artikel
Podd med Göran Bengtsson – Yokohama
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser