I går rivstartade SFVF arbetet med att förbereda inför SERMI:s e-nyckel för verkstäder med ett viktigt möte med företag som är intresserade av att bli de som ackrediterar verkstäderna i framtiden.
– Vi kan konstatera att vi skyndsamt behöver kontrollföretag som ska hjälpa våra verkstäder så att de slipper stå utan den viktiga certifieringen, säger Claes Åström, vd SFVF.
På mötet i går deltog myndighetsorganet Swedac, SFVF och flera intresserade företag, exempelvis DEKRA Bilbesiktning, certifieringsföretaget Qvalify, KBV (Kontrollerad Bilverkstad), Glykol AB, Training Partner och VB Teknik.
Swedac kommer ju vara högsta svenska kontrollinstans, men så kallade nationella kontrollenheter (CAB) ska tas fram. Det är de som ska genomföra kontrollerna på verkstäderna och av deras anställda.
Mötet var rent informativt men kan ses som ett startskott för de företag som är intresserade av att jobba med certifieringen.
– De företag som deltog på mötet var alla seriösa i sitt uppdrag och jobbar på att ta fram ett ”business case” för att se hur startavgiften på 110 000 kronor kan matchas med intäkter från certifieringar, säger Bo Ericsson, styrelseordförande SFVF.
De företag som kan bli aktuella som kontrollorgan behöver vara ett så kallat 17020 Typ A-företag. Allt som allt var ett 40-tal företag representerade.
– Vi beräknar att det handlar om 6 000 verkstäder i Sverige samt 24 000 medarbetare som behöver ackrediteringar. Att bli en CAB tar 3-9 månader och den 1 augusti 2023 stängs möjligheten att köpa programvara för de verkstäder som inte är certifierade av CAB, därför så det utan överdrift bråttom, säger Bo Ericsson.
Som representanter för AFCAR kommer SFVF sammanställa de frågor som företagen har.
Vad händer framöver?
– SFVF kommer ta fram en kommunikationsplan för Sverige ihop med de andra AFCAR-medlemmarna i Sverige - M Sverige, Sveriges Bildelsgrossisters Förening SBF och Fordonsverkstadsutrustarna, säger Bo Ericsson.
Vad är den största utmaningen, Claes Åström?
– Det är oerhört viktigt att verkstäderna förstår att de måste ansöka om ackreditering så fort det finns CAB-företag färdiga så de inte hamnar långt bak i kön. Det kan låta krångligt men så länge du har en ordentlig försäkring, följer lagar och tillhör en branschorganisation eller liknande återstår egentligen bara en vandelsprövning. Men så länge det inte finns färdiga CABs kan man inte ansöka om ackreditering, säger Claes Åström.
Datumet för igångsättandet av SERMI (Security related Repair & Maintenance) är satt till den 1 augusti 2023. SFVF kommer löpande hålla verkstäderna informerade om vad som behöver göras.
I november kunde Fordonsproffs berätta nya detaljer kring SERMI, bland annat att certifikatet skulle gälla i fem år plus att Interpol skulle agera kontrollinstans för att öka säkerheten kring vem som loggar in på fordonstillverkarens servrar.
Spanien är pilotmarknad för ackrediteringen och Swedac meddelade i går att det arbetet har påbörjats.
SFVF har också hjälp det svenska företaget ID06, som är ett fristående inte vinstutdelande bolag (som bland annat ägs av byggföretag och svenska allmännyttan) att sätta ihop en ansökan om att bli Trust Center för hela EU.
Någon ny information kring vad en certifiering kan komma att kosta en verkstad finns inte i nuläget. Det kommer finns flera företag som kommer erbjuda samma tjänst.
När är första CABen klar och kan börja jobba?
– Vi tror vi kan presentera första ackrediteringsföretaget till sommaren, säger Claes Åström.
Text: MARIA ERIKSSON
Glöm inte årets första webbinarium den 1 februari klockan 12 – då SFVF:s vd Claes Åström förklarar mer om SERMI. Anmäl dig på info@sfvf.eu