< Tillbaka

Foto: Hunter

Snap-On: Därför behövs regelverk kring ADAS-kalibrering

Publicerad: 7 Sep 2023
Ett eller flera förarassistanssystem är idag standard i nya bilar, men något regelverk kring systemen eller kalibreringen finns ännu inte. Det är inte bra, menar verktygs- och verktygsmaskintillverkaren Snap-On.

EU har ett fastslaget mål (Vision Zero) om att inga olyckor i trafiken ska ha en dödlig utgång efter år 2050 och där betraktas förarassistanssystemen i bilar som ett viktigt verktyg. Därför är också förarassistanssystem obligatoriskt på fabriksnya bilar som säljs i EU från och med nästa år (2024).

Det är dessa saker som tillverkaren Snap-On i en intervju i tyska branschtidningen Autoservice-Praxis pekar på när de vill slå ett slag för lagstiftning för att strama upp och säkerställa sådant som att bilarnas förarassistanssystem kalibreras i tid och även kalibreras korrekt.

Fusk med kalibreringen – det vill säga att man tar genvägar eller inte alls kalibrerar alla system förekommer idag. Det menar Snap-On i intervjun och det har flera leverantörer i Sverige bekräftat för oss när vi pratat med dem.

Det är också viktigt att det under själva kalibreringsprocessen inte går att ta genvägar eller kalibrera utan att följa biltillverkarens körschema, menar Roger Marti och Joachim Schneeweiss som låtit sig intervjuas av Autoservice-Praxis.

Ju bättre förarassistanssystemen i bilar blir desto mer förlitar vi oss på dem och desto större blir också risken att olyckor och personskador till följd av fallerande förarassistanssystem leder till ansvarsutkrävning, menar Marti och Schneeweiss på Snap-On. Och påpekar att ansvarsutkrävandet i sådana fall skulle kunna riskera att riktas mot verkstaden som gjort den senaste kalibreringen.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan