< Tillbaka

Snabb utveckling av ellastbilar

Publicerad: 29 Aug 2021
Enligt Tesla ska deras Semi kunna ta minst lika mycket gods som konventionella lastbilar – tack vare nya generationens battericeller. Med dagens batteriteknik blir en ellastbil ofrånkomligt tyngre än diesellastbilar, och experter har tidigare spekulerat om att Tesla Semi skulle kunna tappa så mycket som 1 ton i last jämfört med de konventionella konkurrenterna. Nu hävdar tillverkaren att så inte blir fallet – det rapporterar Electrek.

Enligt Tesla Impact Report 2020 kommer deras ellastbil att kunna bära en minst lika stor last som dieselfordonen.

När Tesla Semi presenterades gav batteripacken på 600 kWh samt 1 000 kWh en räckvidd på 483 km alternativt 805 km. Bara för det mindre alternativet låg batterivikten på drygt 3,6 ton. Nu konstaterar Tesla att deras batteriteknik har tagit stora kliv sedan dess, bland annat med introduktionen av 4680-cellen med högre energitäthet.

Tesla anser att deras lägre vikt samt en högre energitäthet öppnar för en lättare lastbil – och därmed en lastkapacitet som rent av kan bli större än hos de fossildrivna konkurrenterna. Tesla har flyttat lanseringen av sitt lastbilsprogram till 2022. Tesla avslöjade tidigare att det Megacharger-nätverk för lastbilar, som förhoppningsvis ska täcka Europa och USA, eventuellt kan erbjuda trådlös laddning.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan