< Tillbaka

Skapade ordning med dataprogram

Publicerad: 7 Dec 2021
Rollsbo Billackering utanför Kungälv är en av de verkstäder som använder dataprogrammet KlarOK för att öka lönsamheten och skapa ordning och reda bland dokumenten. – Jag blir snart ensam ägare av verkstaden och har haft stor nytta av KlarOK. Jag slipper oroa mig för att jag missar något viktigt, säger Diana Brömvik.

Fordonsproffs skrev häromdagen om företaget Global Fair Group i Ängelholm som tagit fram verkstadssystemet KlarOK, som är ett viktigt steg mot Godkänd bilverkstad och Sermi-certifieringen. Genom att prenumerera på systemet får verkstäder ett verktyg för att hantera det administrativa jobbet.

Diana Brömvik har varit fastighetsägare och drivit billackeringsverkstad i 20 år. När hennes kompanjon nu snart går i pension blir hon ensam ägare. 

– Min kollega skötte de administrativa delarna förut när det gäller dokument och försäkringar som måste uppdateras. Nu när jag ska ta över är det viktigt att få ordning på alla papper, veta när vissa dokument ska lämnas in och avtal och försäkringar förnyas, säger Diana Brömvik.

Det är ändå många pärmar på kontoret i Rollsbo, så som det ska vara, men det är sällan hon behöver leta efter papper i hyllan.

– Jag går in på respektive område i programmet, ser dokument som är inscannade och vad som är viktigt för kommande revisioner. Allt är samlat i ett program. Det har blivit väldigt mycket smidigare. Jag har allt på ett ställe. Flera kan gå in i samma program och hålla koll och det är därför också lättare att dela på ansvaret, säger Diana Brömvik.

Billackeringen har aktivt jobbat med KlarOK under ett år och det krävdes lite jobb innan allt var på sin plats och fungerade.

– Nu i efterhand kan jag ändå tycka att det tog ganska kort tid att komma igång. Det tog sammanlagt en arbetsdag, kanske 6-7 timmar, att scanna in alla dokument och avtal, men då har vi i och för sig ganska bra ordning på mina pärmar. Jag fick förstås dela upp det arbetet under flera dagar för att hinna med det, säger Diana Brömvik.

Vad kan det handla om för dokument som måste scannas in? 

– Det kan vara dokumentation från en miljörevision, där vissa miljömål ska uppfyllas för att man ska få driva verksamheten, sådant som behöver uppdateras och ordnas inför nästa revision. Jag kan gå in och lägga in en påminnelse – om tre månader ska detta vara avklarat. Då får jag en signal från systemet i god tid för att åtgärda det, säger Diana Brömvik.

Smidigheten verkar bero mycket på att det är en plattform för alla papper. 

Systemet har också hjälp flödet i verkstaden, där bytet av lackfilter tidigare ibland gjordes för sällan, vilket gjorde att vissa jobb fick göras om. 

– Nu byter vi lackfilter i boxarna regelbundet – och kanske lite för ofta - för att inte få skador och dammkorn på lacken och efter att vi lade in påminnelser om lackfilterbyten i systemet  slipper vi få jobb som måste göras om. Det har varit guld värt. Det är alltid svårt att komma ihåg när man bytte filter senast. För varje timme som lackboxen står tom förlorar vi mycket pengar. Påminnelsen är en enkel grej som gör att det flyter på och att vi hinner beställa filter i tid, säger Diana Brömvik.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan