< Tillbaka

Självkörande lastbilar övertar efterfrågan under pandemin

Publicerad: 20 Aug 2021
När investerare väl blivit uppslukade av den spännande nya utsikten för självkörande bilar vänder investerare nu blicken mot autonom lastbilstransport och logistik. Det finns ingen tvekan om att investerare inser den bredare och potentiellt långsiktiga möjligheten med automatiserad logistik, och jag är inte förvånad över detta, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

Det borde finnas stora möjligheter att dramatiskt sänka kostnaderna när en chaufför inte behövs. Dessutom kommer lastbilar och långtradare kunna köra 24/7 vilket ytterligare sänker kostnaderna rejält.

Under första halvåret i år slog den autonoma lastbilsindustrin rekord genom att erhålla 5,6 miljarder dollar från investerare, en ökning med 54% i de fyra största lastbilföretagen, enligt PitchBook.

Aurora Innovations är det senaste företaget som gick till börsen och tillkännagav sin sammanslagning med Reinvent Technology Partners Y. Företaget siktar på att "leverera självkörande teknik säkert, snabbt och i stort". Dess huvudprodukt, Aurora Driver, använder sensorer och maskininlärning för att kartlägga sin omgivning och enkelt navigera på vägarna. Auroras ekosystem inkluderar inte bara fordonsplattformar utan även logistiktjänster, hanterar fordonsflottor och mobilitetssystem.

Företaget samarbetar redan med Volvokoncernen, Uber och Toyota. Redan i slutet av 2023 beräknas man ha självkörande fordon som levererar de fördelar som den nya tekniken erbjuder världen.

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners