Självkörande lastbilar övertar efterfrågan under pandemin

Publicerad: 20 Aug 2021
När investerare väl blivit uppslukade av den spännande nya utsikten för självkörande bilar vänder investerare nu blicken mot autonom lastbilstransport och logistik. Det finns ingen tvekan om att investerare inser den bredare och potentiellt långsiktiga möjligheten med automatiserad logistik, och jag är inte förvånad över detta, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

Det borde finnas stora möjligheter att dramatiskt sänka kostnaderna när en chaufför inte behövs. Dessutom kommer lastbilar och långtradare kunna köra 24/7 vilket ytterligare sänker kostnaderna rejält.

Under första halvåret i år slog den autonoma lastbilsindustrin rekord genom att erhålla 5,6 miljarder dollar från investerare, en ökning med 54% i de fyra största lastbilföretagen, enligt PitchBook.

Aurora Innovations är det senaste företaget som gick till börsen och tillkännagav sin sammanslagning med Reinvent Technology Partners Y. Företaget siktar på att "leverera självkörande teknik säkert, snabbt och i stort". Dess huvudprodukt, Aurora Driver, använder sensorer och maskininlärning för att kartlägga sin omgivning och enkelt navigera på vägarna. Auroras ekosystem inkluderar inte bara fordonsplattformar utan även logistiktjänster, hanterar fordonsflottor och mobilitetssystem.

Företaget samarbetar redan med Volvokoncernen, Uber och Toyota. Redan i slutet av 2023 beräknas man ha självkörande fordon som levererar de fördelar som den nya tekniken erbjuder världen.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Continental lanserar nytt sommardäck – UltraContact
17 Jan, 2022, Extern artikel
Färre omkom i vägtrafiken under 2021
17 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner växer med fler verkstäder
14 Jan, 2022, Extern artikel
Finalhelg för Goodyear i Le Mans Virtual Series
14 Jan, 2022, Extern artikel
Ny verksamhetschef för STRO
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser