< Tillbaka

På bilden - tidigare upplaga av Automässan och SFVF:s vd Bo Ericsson. Foto: Automässan och SFVF

SFVF:s vd: Här är de viktiga frågorna och hållpunkterna under 2023

Publicerad: 10 Jan 2023
Vilka är de viktigaste frågorna för branschen och vilka viktiga skeenden väntar under 2023? Vi bad SFVF:s vd Bo Ericsson ge sin syn på dessa och några andra frågor.

Bo Ericsson, vd för SFVF – vilka större händelser och förändringar väntar oss i branschen under 2023?

– Dels har vi förlängningen av gruppundantaget där vertikala avtal klarlägger hur vi ska tolka och vad vi har att förhålla oss till. Det träder i kraft den 1 juni i år. Under det svenska EU-ordförandeskapet kommer frågan om en fortsatt konkurrensreglering för motorfordonsunderhållstjänster – som ryms i EU:s förordning 461/2010 – att behandlas i Europaparlamentet. Senast 31 maj ska votering ha skett. EU-kommissionen har presenterat ett förslag som innebär en förlängning av den nuvarande förordningen, men med riktlinjer anpassade till ny teknik som elektromobilitet och digitalisering, det är en överlevnadsfråga för verkstäder.

– Nästa händelse är Sermi – den nya behörighetsackrediteringen för åtkomst av fordonsdata – som träder i kraft 1 augusti i år. På Automässan i Göteborg föreläser Jan-Willem, vice ordförande i Sermi Europa om detta.

– En annan väldigt viktig fråga som SFVF jobbar med är Data Act, det vill säga åtkomst till bilens digitala innehåll. Cyber Security kommer också att bli en del av EU förordningen 2018/858 och detta kommer också att göras efter uppdateringen av Access to Data. Det kommer även hänga ihop med Sermi vilket medför att det blir än viktigare att vara certifierad för Sermi.

Vilka ser du som de viktigaste frågorna att driva för SFVF under 2023?

– Utöver det som nämns är konkurrens på lika villkor en ständig stridsfråga för oss. Att även stödja och hjälpa våra medlemmar med juridikutbildningar och support kommer vara en nyckelfråga för överlevnad.

I år ska den nya europeiska behörighetsackrediteringen för åtkomst av fordonsdata – Sermi – införas. Är branschen och SFVF:s medlemmar tillräckligt förberedda för detta?

– Ja, det är min bedömning. De flesta vet vad Sermi innebär, och både märkes- och kedjeanslutna verkstäder står i startblocken för att certifiera sig. Har verkstaden möjlighet – besök seminariet på Automässan där näst högsta chefen för Sermi föreläser. I annat fall kommer SFVF att informera via föreläsningar och här på Fordonsproffs.eu.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan