< Tillbaka

SFVF:s medlemsföretag uppmanas att stötta niondeklassarna inför gymnasievalet

Publicerad: 29 Nov 2020
Skolverket har uppmärksammat att högstadieeleverna som 2021 ska välja gymnasieutbildning inte har fått den yrkesinformation eller Prao som är nödvändig och önskvärd beroende på Coronapandemin. Gymnasievalet sker i regel under februari månad med en chans till omval under april och maj.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) uppmanar fordonsverkstäderna att på olika och gärna otraditionella sätt stötta ortens högstadieelever inför deras viktiga val. De behöver branschnära stöd och råd för att kunna välja gymnasieutbildning med både förnuft och känsla. Det här är en viktig fråga då våra företag har ett totalt personalbehov av fler än 5000 medarbetare under de kommande tre åren, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

Benny Wallin som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna och SFVF, vill tipsa företagen om hur vi på olika sätt kan bidra med branschinformation så att elever gör val baserade på intresse och kunskap, helst för att då välja en gymnasieutbildning vid en skola som har Fordons- och transportprogram. Det gäller också att informera ungdomarnas föräldrar, kompisar och studie- och yrkesvägledare.

Konkreta aktivitetsförslag (om Corona-läget tillåter):

  • Informera dina medarbetare om innehållet i dagens yrkesutbildning.
  • Visa upp för dina kunder och besökande ungdomar en prydlig, intressant och säker arbetsplats.
  • Tag kontakt med någon studie- och yrkesvägledare i en högstadieskola och erbjud en eller flera elever Praoplatser.
  • Erbjud och arrangera studiebesök med ett informativt program som attraherar ungdomar till att söka utbildning till yrken inom fordonsbranschen. Låt ungdomarna få provsitta någon ”häftig” bil och träffa dina yngsta medarbetare.
  • Utbilda dina bästa unga medarbetare till att kunna fånga ungdomars intresse och visa upp hur er verkstad fungerar.

Ett viktigt rekryteringsverktyg är att använda sociala medier. Sprid information om er verksamhet till ungdomar och föräldrar genom olika medier. Beskriv där olika yrken i er verkstadsproduktion. Skapa regelbundet marknadsföringsinslag på Facebook. Producera korta inslag om hur en modern verkstad fungerar och tekniknivån på er verkstad. Lägg ut prydliga bilder, inga smutsiga miljöer.

Använd prydliga tekniker på bild i tidningsartiklar och informationsblad. Använd poddar och skicka uppslag på aktiviteter till oss på SFVF, så lägger vi ut det. SFVF:s poddar med intervjuer finns på fordonsproffs.eu.

Hela fordonsbranschen är utsatt för en enorm omställning inom de närmaste åren. Vi måste just i år engagera oss extra mycket med att informera högstadieelever om fordonsbranschens intressanta utveckling. En utveckling som skapar en ny framtid med attraktiva yrkesmöjligheter i en av världens teknikintensivaste bransch. Arbetsinnehållet i våra yrken kommer snabbt att förändras i takt med utvecklingen.

En varningssignal:
Om ungdomarna i högstadiet under 2020 inte fått tillräcklig information om våra yrkesutbildningar och färre söker till fordonsutbildningar, kommer detta redan om några år att bli kännbart i våra fordonsverkstäder. Ett år med färre antal fordonselever kan snabbt påverka företagens omställning och utveckling negativt.

Nu hjälps vi alla åt att visa upp vår fantastiska fordonsbransch för högstadieelever och föräldrar, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan