< Tillbaka

Ulf Stefansson, jurist på SFVF.

SFVF:s JURIST: Branschen är för otydlig om leasingvillkoren

Publicerad: 26 Okt 2022
Bilbranschen är för dålig på att informera privatleasingtagarna om kostnaderna för leasingen. Det menar SFVF:s jurist Ulf Stefansson.

Ulf Stefansson, SFVF:s jurist, du menar att dålig kännedom om hur månadsavgifterna är utformade hos många som privatleasar sin bil nu gör att de inte är beredda på den ökande bilkostnaden till följd av ränte- och inflationsläget:

– Ja, många konsumenter har inte varit medvetna om att de utannonserade månadsavgifterna egentligen är rörliga. Detta skapar frustration bland de som privatleasar ju mer räntorna ökar. Tyvärr hjälper inte detta bilbranschens rykte utan det riskerar att försämras ytterligare.

Du menar att många bilägare också åker på en oväntad ekonomisk smäll när de lämnar tillbaka bilen efter leasingperioden.

– Ja, när bilen ska lämnas igen efter kanske 36 månader så får konsumenten i många fall betala för minsta lilla åverkan.

Vad är det för avdrag för åverkan på bilen som ofta görs?

– Det kan handla om att bältessträckningen inte fungerar så bra i alla bilar som gör att bältet inte åker tillbaka när barnet i baksätet lossar det. Sedan drar barnet igen dörren och det bildas en liten buckla mellan dörren och karossen när dörren slås igen och bältet ligger emellan.

– Det som är intressant med detta är om det istället borde klassas som en produktegenskap som medför ett normalt slitage istället för att klassas som en skada, vilket leasinggivaren hävdar. Sedan när bilen säljs åter är detta ingenting som säljarna brukar definiera som en avvikelse och upplyser nästa köpare om då det inte påverkar helhetsintrycket av bilen.

Vad kan vi då dra för slutsats av denna utveckling?

– Att vi i branschen behöver bli mycket bättre på att upplysa kunder om villkoren innan en bil leasas ut. En medveten kund accepterar då sin del av avtalet bättre när en bil lämnas igen. En chockerad och besviken kund återkommer sällan igen.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan