< Tillbaka

SFVF varnar för skadade bildelar efter översvämning i USA

Publicerad: 9 Jun 2022
Nyligen översvämmades stora delar av Florida på grund av ett tropiskt regnväder och bilar sågs flyta omkring på gatorna. Nu går SFVF ut och varnar verkstäder för att köpa amerikanska bildelar som riskerar att vara skadade av vatten.

I början av juni orsakade tropiska regnväder översvämningar i södra Florida och delar av Miami. Under bara ett dygn kom upp till 25 centimeter regn och efter flera dagars regnande dränktes mängder med bilar. 

Ovädret tros ha startat från resterna av orkanen Agatha som dödat nio personer i södra Mexiko. Bilderna på bilar som flyter omkring på gatorna i Florida aktualiserar en ny varning.

– Efter allvarliga oväder i USA uppstår det många försäkringsfall där bilar löses in för att sedan säljas till Europa, där bilarna antingen plockas isär och säljs som reservdelar eller byggs ihop till nya bilar, så kallade manipulerade bilar, säger Claes Åström, vd SFVF.

De manipulerade bilarna får nya chassinummer, ofta av stulna bilar, och går därför inte att spåra. För köparen verkar därför bilen helt okej. 

Det finns flera kända fall i Sverige där manipulerade bilar sålts till kunder, även via riktiga återförsäljare som inte anat något. En bilägare, som jag träffat i Göteborg, upptäckte att ena bildörren var fylld med lera, sannolikt efter en översvämning och fick ta diskussionen med bilhandlaren i domstol.

Förutom att elektroniken kan vara förstörd kan bilen vara direkt livsfarlig.

SFVF sitter med som representant i både försäkringsnämnden och ARN (Allmänna Reklamationsnämnden) och har tyvärr flera exempel på när en säljare av en stormskadad bil från USA inte gått att hitta när kunden velat reklamera bilen.

Hur kan verkstäderna skydda sig mot det här fenomenet, Ulf Stefansson, jurist SFVF?

– Om vi ser detta från ett verkstadsperspektiv så bör verkstaden vara särskilt uppmärksam om de direkt kan identifiera fordonet som en ”USA-bil”. I många fall, och om det är frågan om el-fel, kan diagnosinstrument med mera ge felaktiga indikationer kring vad som är fel på bilen och skapa onödig tidsspill utan att felkällan fastställts. Det blir då svårt att debitera kunden för en felsökning som hon eller han inte haft nytta av. 

– När bilen är ”ihop-plockad” med diverse delar blir det desto svårare att identifiera fordonet. Något som verkstaden bör vara särskilt uppmärksam kring är förekomsten av sand eller damm eller om de upptäcker en dåligt sammansatt kaross med avvikande svetsningar och reservdelar. Då brukar något inte stå rätt till. Det vet jag av egen erfarenhet säger Ulf Stefansson.

maria.eriksson@sfvf.eu

Bildtext:

Bilden visar en Mercedes med sandavlagringar och Multibeam-strålkastare med texten RR som står för Remove Replace hos en amerikansk skadeverkstad. Förmodligen fungerade strålkastarna trots vattenskadorna varför de aldrig byttes ut och lämnades kvar med noteringar från märkpennan. 

Foto: Ulf Stefansson 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan