< Tillbaka

SFVF stödjer myndigheternas kamp mot osund konkurrens

Publicerad: 28 Jun 2022
Skatteverket och åtta andra myndigheter fortsätter sina gemensamma kontroller inom olika branscher som är speciellt utsatta för arbetslivskriminalitet, där bilbranschen är en. Nu öppnas speciella kontor där myndigheterna kan jobba från. Först ut är Göteborg och Umeå.

Under vårens möten med verkstäder har SFVF fokuserat på det viktiga arbetet som bedrivs av myndigheterna för att få bort den osunda konkurrensen. 

– Myndigheterna kan inte göra det här jobbet helt själva. Vi måste hjälpas åt genom att hålla branschen rättvis och främja sund konkurrens. Det finns företag som inte finns registrerade på Bolagsverket och som inte följer de arbetsrättsliga reglerna. Vi måste därför be våra medlemmar om hjälp att anmäla dessa företag antingen direkt till de call centers som finns eller till oss, så ser vi till att rätt myndighet får informationen, säger SFVF:s VD Claes Åström.

Sedan 2018 samarbetar åtta myndigheter och genomför gemensamma kontroller inom olika branscher. Det är bland annat inom bygg, restaurang, transport, städning, vård, omsorg och sociala tjänster som kriminalitet är som vanligast. 

De myndigheter som är med i projektet är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket samt Åklagarmyndigheten. Arbetet leds av Arbetsmiljöverket.

Under åren har sammanlagt 7 000 gemensamma kontroller genomförts. Bara under våren har 250 kontrollbesök gjorts. 

För att underlätta samarbetet mellan myndigheterna frigörs nu ytor på polishusen varifrån representanter från myndigheterna kan utgå från. Kontoren kallas A-krim center och i veckan öppnas Göteborg och Luleå för att därefter följas av fler kontor på andra orter.

A-krim center kommer fungera som ett nav för myndigheterna varifrån de kan planera, genomföra och följa upp aktiviteter. Med nya regler kring sekretesslagstiftningen som kommer göra det lättare för myndigheter att dela information med andra myndigheter kommer arbetet förenklas avsevärt.

För kontrollerna kommer fortsätta - och öka i antal.

Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, träffade SFVF:s jurist Ulf Stefansson och styrelseordförande Bo Ericsson nyligen. 

– Vi berättade om de kontroller som gjorts inom bilverkstäder, bilrekond och däck och om vårt projekt med A-krim i Sverige. Trots att vi har hållit på ganska länge hittar vi fortfarande verkstäder som bidrar till osund konkurrens genom att slarva med personalliggare och kassaregister, säger Conny Svensson.

SFVF passade också på att informera om kommande regler kring SERMI som ihop med den tekniska utvecklingen i verkstaden kommer göra det svårt att fuska med personal. 

– Eftersom det krävs en högre kompetens för verkstadsjobben i dag är det inte lika lätt att fuska, men vi upptäcker fortfarande verkstäder som utnyttjar svart arbetskraft för lättare jobb med biltvätt, rekond och däckbyten, säger Conny Svensson.

När myndigheterna gör sina kontroller tittar de på användandet av kemikalier, köldmedel, reglerna kring lyftar, personalliggare, hur lönerna redovisas med mera. 

– Ett av våra fokus är människohandel och exploatering som vi har ett speciellt uppdrag om från regeringen. Vi har stött på exempel även i bilbranschen där man har svart arbetskraft som bor i anslutning till bilhallarna. De som utnyttjas kommer från tredje land men kommer till Sverige via andra länder med falska arbetstillstånd och under felaktiga premisser, säger Conny Svensson.

En annan viktig fråga som diskuterats både med SFVF och med möte med MRF är arbetet med partssamverkan, där Skatteverket är ansvarig. Det handlar om att sprida ett bra samarbete inom branschen mellan alla parter – både arbetsgivare, fackföreningar och organisationer. 

– Jag har haft förmånen av att ha ett väldigt bra och nära samarbete med både SFVF och MRF i många år och uppskattar de möten och den dialog som vi har haft, säger Conny Svensson.

Efter sommaren släpps en rapport som sammanfattar resultaten i ett antal kontrollen, där en felaktighet hos en verkstad kan ha lett till beslut om beskattningsåtgärder.

– Om vi upptäckt fel i personalliggaren har det varit anledning att gå vidare och granska och då har vi kunnat utreda och påföra beskattning eller öppna upp en revision, vilket i många fall lett till skattekonsekvenser, säger Conny Svensson.

Maria.eriksson@sfvf.eu

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan