< Tillbaka

SFVF: Stämpeln i bilens servicebok kan vara värdelös

Publicerad: 12 Jul 2023
Detta konstaterar Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) efter att ha granskat ett antal serviceböcker från biltillverkarna kring vilka uppgifter som rapporteras in i dem.

Anledningen till detta beror på att serviceböckerna främst är utformade för det egna nätverket med auktoriserade verkstäder. Även om serviceprotokollen fylls i till punkt och pricka är det ytterst få biltillverkare som kräver in all serviceinformation i serviceboken. De behöver helt enkelt inte alla uppgifter då de går i god för att deras egna verkstäder gör ett fackmässigt jobb med rätt kunskap, verktyg, material och serviceanvisningar.

En stämpel i billverkarens servicebok är allt som oftast en falsk trygghet för de bilägare som anlitar en oberoende verkstad. Därför introducerade SFVF för snart sju år sedan ett samarbete med Digital Servicebook som ger bilägaren en giltig stämpel med korrekt servicedokumentation och där bilägaren och verkstaden kan känna sig trygg. I denna servicebok äger bilägaren all data och denna ”flyttas över” till nästkommande ägare när bilen säljes.

Nybilsgarantin gäller som allmänt känt alltid om den oberoende verkstaden utför en service fackmässigt. Det finns dock inga krav på hur denna ska dokumenteras då det är bilägarens ansvar att spara själva serviceprotokollen. Med korrekta protokoll garanteras bibehållen nybilsgaranti och bilens andrahandsvärde. Men om bilägarens protokoll under bilens livslängd råkar försvinna kan bilen tappa i värde och verkstäderna som gjort service riskerar att hamna i dålig dager om garantin nekas.    

Den största problematiken är dock att övertyga både bilägare och verkstäder om att en stämpel i biltillverkarens servicebok inte har något värde utan serviceprotokoll. För att komma runt detta kommer det därför finnas en möjlighet för verkstäder och bilägare att till en mindre tilläggskostnad från och med i augusti månad att i digital-servicebook.com/ få en dubbelregistrerad service även i biltillverkarens servicebok.

Systemet ger då en helgardering för oroliga bilägare och verkstadsägare, samtidigt som den falska tryggheten byts ut till äkta trygghet då stämpeln garanterar att bilens nybilsgaranti fortsätter gälla, samtidigt som bilens andrahandsvärde bibehålls.

Kontakt:

SFVF                                                                                                    Digital Servicebook

Ulf Stefansson, jurist                                                                       Daniel Walhjalt, Sales Manager Sweden

ulf.stefansson@sfvf.eu                                                                  dw@digital-servicebook.com

08-519 475 15                                                                                   070-428 67 84 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan