< Tillbaka

SFVF: Så sätter många kommuner krokben för verkstäder på landsbygden i onödan

Publicerad: 19 Dec 2022
Många kommuner försvårar genom sitt sätt att upphandla och köpa verkstadstjänster för många bilverkstäder på landsbygden. SFVF:s vd Bo Ericsson förklarar hur.

Verkstäder på småorter och på landsbygden går miste om uppdrag åt kommunen på grund av att kommunen väljer en annan verkstad längre bort och helt i onödan. Vi bad Sveriges Fordonsverkstäders vd Bo Ericsson förklara hur det kan bli så:

Bo Ericsson:
– Misstaget många kommuner gör när de upphandlar verkstadstjänster för sina bilar är att de följer ett oskäligt krav som många bilåterförsäljare ställer när kommunen gör inköpet av den fabriksnya bilen. Kravet, som bilåterförsäljaren alltså inte har laglig rätt att ställa, är att köparen alltid ska lämna bilen för service och reparation hos en verkstad som är auktoriserad för det bilmärke köparen har.

Problemet med detta krav – förutom att det är felaktigt – är att det i många fall leder till att en kommun istället för att åka med sina bilar till den närmaste verkstaden åker längre eller mycket längre bort till den närmaste märkesauktoriserade verkstaden. Detta helt felaktiga krav – får ibland så absurda konsekvenser att en kommun kör sina bilar över kommungränsen till en annan kommun för att serva eller reparera dem. Detta eftersom det i den egna kommunen inte finns en verkstad som är auktoriserad för det eller de bilmärken man ska lämna till en verkstad, förklarar Bo Ericsson och ger ett exempel från norra Sverige:

– Ett sådant här exempel är Överkalix kommun som lämnat in bilar på en auktoriserad verkstad i Luleå, dryga tio mil från kommunens centralort Överkalix. Problemet är i detta och alla andra liknande fall alltså inte att det saknas verkstäder med kompetens och utrustning att serva eller reparera kommunernas bilar. Problemet – som alltså egentligen inte är ett problem – är att de verkstäder som finns på närmare håll inte är auktoriserade för just det eller de bilmärken som kommunen ska lämna in till verkstaden.

De allra flesta av landets kompletta fullservicestäder som jobbar med bilar klarar av och åtar sig alla bilmärken utom möjligen vissa exklusiva sportbilsmärken, påpekar Bo Ericsson.

– Alla de kommuner och andra offentliga myndigheter som upphandlar och köper verkstadstjänster som innebär att bilarna inte lämnas till någon av de närmaste verkstäderna på grund av att dessa inte är auktoriserade för de aktuella bilmärkena – de slösar inte bara i onödan på skattebetalarnas pengar utan missgynnar även näringslivet i den egna kommunen och orsakar onödiga utsläpp av koldioxid.

– Fast värst av allt är att dessa kommuner eller andra offentliga myndigheter inte har koll på lagar och regler. Detta slöseri med skattepengar och resurser kan kommunerna och andra offentliga aktörer upphöra med omedelbart – utan att det krävs ett enda politiskt beslut, säger Bo Ericsson och tillägger att det finns mer att säga om problemen för verkstäder i landsbygd:

– På SFVF vet vi att det finns fler problem och hinder än detta för fordonsverkstäder på den svenska landsbygden, och vi kommer att uppmärksamma våra politiker och berörda beslutsfattare på dessa framöver.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan