< Tillbaka

SFVF på Elmias tunga mässa

Publicerad: 26 Aug 2022
Under fyra dagar pågår Lastbilsmässan på Elmia i Jönköping då tusentals besökare kan se och känna på produktnyheter och höra de mest aktuella diskussionerna mellan branschen och myndigheterna. SFVF var där.

Elimias lastbilsmässa i Jönköping lockar både stora och små, där de yngre besökarna fokuserar på simulatorer, de tunga lastbilarna och släp och representanter från åkerier, verkstäder och branschen i övrigt diskuterar frågor kring transport, distribution och logistik.

SFVF gjorde ett besök på mässan då besökarna var många och ett lätt duggregn nästan kändes skönt.

– Det är alltid bra att vara med på mässor, visa upp vårt sortiment och berätta om vårt utbud som i år är bredare än någonsin. Vi säljer även laddstationer till eldrivna laddlastbilar, säger Johan Gamling på KGK och visar upp en laddstation ihop med företagets expert Jens Holmström.

Jag står kvar en stund och pratar lite om utmaningarna i branschen, om både kompetenstappet när mekanik ersätts av elektronik, till kompetensbristen med brist på chaufförer och komponentbrister med brist på delar. Det är en tuff tid vi går till mötes.

MECAs monter hade designats av Magnus Velén som också fick sköta utdelning av korv med bröd och diskutera framtiden med plan på många fler verkstäder och en Promeister-utbildning även för lastbilsverkstäder. 

– Behovet av utbildning är stört och sedan måste verkstäderna jobba hårt på att hitta andra intäktsströmmar med bilglas och däck. Promeister genomför elbilsmekaniska utbildningar riktat mot personbilar, men det kommer behövas liknande satsningar för de som jobbar med tunga lastbilar, säger Magnus Velén.

– Kul är att nästan alla LV-verkstäder var tidiga med att ISO-certifiera sig. De ligger till och med före personbilar. Det beror förmodligen på att deras upphandlare krävt det, säger Velén.

Volvo Trucks Accident Research Team presenterade en undersökning kring olycksorsaker vid lastbilsolyckor där avkörning, vältande lastbilar och upphinnande fordon utgjorde de tre största faktorerna. 

Scania hade ett digert program med många bra inslag, men lockade till mest skratt när en fossildriven lastbil körde dragracing mot en eldriven lastbil, då ellastbilen självklart vann.

I en hall för veteranfordon hittar jag flera gamla godingar, bland annat Sveriges första långtradare med sovhytt, en lastbil från 1933 som ägdes av K G Larsson Åkeri i Axvall och har 6,5 ton lastförmåga.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan