< Tillbaka

SFVF på CECRA-konferens om verkstädernas framtid

Publicerad: 30 Sep 2021
Den europeiska lobbyorganisationen för bilhandlare, CECRA, har avverkat en tvådagars konferens om bilmobilitet med 150 medverkanden från olika länder. SFVF:s vd Claes Åström var där.

En del av konferensen handlade om Green Deal – att göra Europa till en så miljövänlig kontinent som möjligt till år 2050. Det ska göras genom att fortsätta omställningen till elbilar, även om det på kort sikt även handlar om hybridbilar för längre sträckor. 

För att snabba på omställningen krävs att laddinfrastrukturen förbättras avsevärt med en laddstolpe var 150:e kilometer. 

– Green Deal är här för att stanna. Det betyder många nya drivlinor där vi på den oberoende sidan har en resa framför oss och där våra medarbetare måste hänga med i utvecklingen för att få in nya kunder på våra verkstäder, säger Claes Åström.

Den andra delen av konferensen handlade om uppkoppling och digitalisering, speciellt angående den information som uppkopplingen ger och vem som ska kunna ta del av den.

Flera föreningar, inklusive Cecra, eftermarknaden och mobilitetstjänster, har utvecklat systemet S-OTP, en telematik-plattform som tillåter att även andra parter än tillverkaren kan få ta del av informationen. 

– Att få tillgång till den informationen kommer vara oerhört viktigt för de oberoende verkstäderna, säger Claes Åström.

Eric-Mark Huitema, director general från biltillverkarnas organisation ACEA var inte främmande till att integrera S-OTP i SERMI.

Det skulle innebära att alla verkstäder som blivit auktoriserade enligt SERMI även skulle få tillgång till den nya telematikplattformen. 

Även om åsikterna till viss del gick isär mellan ACEA och eftermarknadens parter gick ACEA åtminstone med på att fortsätta förhandla om saken eftersom det till sist ändå är bilägaren som ska bestämma om bilens data. 

Diskussionen handlade också om de många kinesiska bilar som importeras till Europa, där det är oklart om vem som får tillgång till den information som bilarna genererar. 

Samtidigt pratades om nya trender - att ägandet blir mer flexibelt med leasing per timma, dag, vecka eller år, med nya krav på verkstäder och fler kontroller och besiktningar. 

– En annan trend är att fler auktoriserade verkstäder blir multibrand, vilket kommer att få konsekvenser för våra branschorganisationer, säger Claes Åström.

Samtidigt noterades ett ökat intresse på marknaden av multibrand och agentavtal. 

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan