Benny Wallin, Utbildningsansvarig Verkstadsföretagarna

SFVF och Verkstadsföretagarna tar ansvar tillsammans med Skolverket

Publicerad: 23 Nov 2020
Regeringen har gett Skolverket uppgiften att planera och genomföra en övergång från nuvarande kursbetyg till ämnesbetyg. SFVF och Verkstadsföretagarna har av Skolverkets Nationella Programråd för Fordons- och transportprogrammet inbjudits att aktivt delta i utvecklingsarbetet som beräknas pågå till 2022.

- Det här är ett välkommet uppdrag som Regeringen gett till Skolverket, där 2 300 av våra medlemsföretag genom representationen i Nationella Programrådet nu har möjlighet att påverka framtidens utbildningsinnehåll och kriterier för betygssystem, säger Bo Ericsson vd för SFVF och ordförande i Verkstadsföretagarna. Vi kommer med våra företags teknikexperter att kunna bidra med expertråd både på bredden och djupet. Ämnesbetyg kommer att gynna både rekrytering och kvalitet i yrkesutbildningen även fast det är skolan som sätter betygen, fortsätter Bo Ericsson.

- Vi vet att var fjärde elev idag lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg. En orsak kan vara att om ett ämne ingår i flera kurser och om eleven missar någon del, kan det innebära att hen inte får ett fullständigt slutbetyg i en eller flera kurser. Systemet med kursbetyg innebär stress för lärare och elever och är oförlåtande. Ämnesbetyg skulle ha en positiv effekt på elevernas resultat, säger Benny Wallin som är utbildningsansvarig hos Verkstadsföretagarna och ledamot av Nationella Programrådet för Fordons- och transportprogrammet. Har man ämnesbetyg finns det all anledning att läsa färdigt och få ett fullständigt betyg i de ämnen man satsat på. En elev med fullständiga ämnesbetyg kommer att ha lättare för att läsa in högskolebehörighet jämfört med idag. En annan viktig fördel är att det kommer bli enklare för våra medlemsföretag att hitta nya medarbetare med kompetens just inom de områden man vill ha, exempelvis diagnostik, ellära, skadeberäkning, kundbemötande eller hydraulik, fortsätter Benny Wallin.

- Förändringsarbetet kommer att starta i det Nationella Programrådet redan nu under december 2020. Skolverket och programmets huvudexperter kommer att en gång i månaden träffa programrådsledamöter och utsedda experter i ett arbetsmöte och driva projektet framåt. SFVF och Verkstadsföretagarna kommer att engagera medlemsföretagens experter i utvecklingsarbetet. Det är av stort värde att våra experter också är insatta i skolans och lärarnas förutsättningar, säger Benny Wallin.

- Vi ser nu fram mot att aktivt få delta nationellt i förändringen till ett modernt betygssystem, vilket absolut skapar nya och bra framtidsförutsättningar för både elever och fordonsbranschen, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners