SFVF och Verkstadsföretagarna deltog i viktig konferens om PRAO i Skåne

Publicerad: 9 Dec 2020
Det var tisdagen den första december som Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) tog plats i paneldiskussionen vid en virtuell konferens med fokus på PRAO, vilken arrangerades av ESF-projektet PRIS, Prao i Skåne, IUC Syd, Region Skåne samt ett antal kommuner. Intresset för att medverka var stort, med över 200 deltagare från skolor, kommuner och näringslivet.

Deltagarna fick alla ta del av många goda exempel på hur både skola, kommuner och näringslivet planerar och genomför de för både ungdomarna och näringslivet viktiga PRAO-perioderna, som ju ofta är årskurs 8-elevernas första riktiga kontakt med arbetslivet. Kanske en kontakt som präglar ungdomarnas yrkesval utifrån de erfarenheter och intryck de får under sin PRAO-tid av både företaget såväl som av branschen.

Det var många fina tips, idéer och koncept som utbyttes i både föreläsningar och paneldiskussioner. Utöver goda exempel och förebilder fick deltagarna en god inblick i de frågor kring arbetsmiljö och riskbedömning som ju är extra viktigt att ha god koll på, när man tar emot minderåriga elever på en arbetsplats.

Bo Ericsson som är vd i SFVF och styrelseordförande i Verkstadsföretagarna berättade om hur fordonsbranschen arbetar med dessa frågor och hur viktigt det är för fordonsbranschen att företagen verkligen är med och visar framfötterna när det kommer till att ta emot PRAO-elever, löpande ta kontakt med skolor och kommuner och framförallt att vara goda ambassadörer och förebilder för ungdomar som står inför ett av sitt livs viktigare beslut; att välja utbildningsväg och yrke.

Med ett så stort rekryteringsbehov vi har i fordonsbranschens företag duger det inte att slarva bort denna möjlighet att möta intresserade och nyfikna ungdomar ute på de egna företagen, var ett av de budskap som Bo Ericsson hade med sig i paneldiskussionerna.  Därför hade man möjligen förväntat sig ännu bredare uppslutning från fordonsbranschens företag och organisationer, var en reflektion som gjordes.

SFVF driver som bekant även ett eget ESF-projekt i Skåne och Blekinge, Framtidens Fordonsverkstad. Även här är PRAO-frågorna ett av de områden man fokuserar på i samarbete med PRAO i Skåne, för att nå nya målgrupper och väcka intresse för branschens yrken och fordonsprogrammet. Från Framtidens Fordonsverkstad medverkade projektutvecklaren Bo Lindman, som i diskussionerna bland annat belyste vikten av att tänka brett när man letar PRAO-platser. Det lilla företaget eller de mer specialiserade yrkesrollerna i branschen kommer inte alltid fram i ”bruset” ansåg Bo Lindman och tillsammans med Bo Ericsson delade han med sig av några tankar och idéer om hur man kan bli bättre från både företagens sida och skola/kommun i detta viktiga utbyte. Det finns all anledning att följa upp och fortsätta det viktiga arbetet kring PRAO-frågorna. Inte minst då branschens fortsatta rekryteringsbehov knappast lär minska.
 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
17 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli Elect och FCS märkta däck visas på mässa i München
16 Sep, 2021, Extern artikel
Nytt Boss-vinterdäck från Colmec
16 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook publicerar sin 12:e årliga ESG-rapport
15 Sep, 2021, Extern artikel
Banrekord med Pirelli P Zero Trofeo R
15 Sep, 2021, Extern artikel
Billiga däck kan bli dyra
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
23 Sep, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser