< Tillbaka
Foto: Pierre Kjellin
SFVF: Därför informerar vi om arbetsgivarens ansvar vid jobb med eller hantering av elfordon
Publicerad:
11 Jan 2023
I många fler yrken än inom fordonsbranschen hanterar anställda på olika sätt elfordon, men många arbetsgivare saknar kunskaper eller medvetenhet om vad detta medför när det kommer till arbetsgivaransvaret. Därför håller SFVF presskonferens om detta hos en Merkonomen-verkstad i Stockholm den 13 januari.
Hur påverkar elfordonen blåljusmyndigheternas arbete och vad behöver alla arbetsgivare vars anställda på något sätt arbetar med eller hanterar elfordon ha för kunskaper och resurser för att deras medarbetare ska kunna hantera elfordonet säkert?
Detta kommer SFVF:s vd Bo Ericsson tillsammans med riskexperten och före detta brandmannen Tommy Carnebo prata om på Mekonomens anläggning på Vårby allé 53 i Vårby i södra Stockholm den 13/1 kl 10:00. På plats finns även polismyndigheten som informerar om vad de gör för att kunna hantera elfordon.
På plats finns också Ulf Malmqvist från Utvecklingscentrum Stockholm på Nationella operativa avdelningen som berättar om hur man inom polisen jobbar med frågan.
Bakgrund
Idag är det många arbetsgivare som är skyldiga att ha kunskap och förmåga att hantera riskerna som är förknippade med elfordon. Det kan handla om allt från att jobba i ett elfordon till att exempelvis bärga, flytta eller rädda människor ur ett havererat eller brinnande elfordon.
Eldrivna fordon innebär, genom sin drivlina bestående av elmotor och högspänningsbatteri, flera olika typer av risker som inte är förknippade med konventionella fordon med bensin/etanol- eller dieselmotor.
För verksamheter som exempelvis polisen, räddningstjänsten, fordonsverkstäder och bilhandeln – vilka på olika sätt hanterar elfordon i sin verksamhet – så innebär det att dessa arbetsgivare är skyldiga att själva ha kunskaper, beredskap och utrustning för att kunna bemöta och hantera de risker som är förknippade med elfordon, samt se till att medarbetarna också har rätt kunskaper.
Hos Sveriges största myndighet – polisen – jobbar man nu med frågan för att riskmedvetenheten ska öka så att alla berörda medarbetare på arbetsgivar- och medarbetarnivå ska ha rätt kunskaper, beredskap och utrustning för att kunna bemöta och hantera de risker som är förknippade med elfordon i den typ av arbete och risksituationer som polisen exponeras för.