< Tillbaka

Foto: Däckskiftarna

SFVF: Därför äventyrar vårens däckskiftesperiod trafiksäkerheten även i år

Publicerad: 3 Apr 2023
Sveriges Fordonsverkstäders Förening slår larm: Återigen sätter vädrets makter säkerheten på spel på grund av att den lagstadgade däckskiftesperioden är så kort.

Återigen får fordonsbranschen uppleva en otrolig tuff period på grund av att sommarhjulsskiftet ska före den 15 april och inom två veckor räknat från 31 mars, säger Sveriges Fordonsverkstäders Förenings vd Bo Ericsson. I år har vi har vi sju röda dagar under denna period vilket medför att svart verksamhet gynnas, den seriösa branschen missgynnas och verkstäder tvingas arbeta nästan dygnet runt för att hjälpa sina oroliga kunder.

- Även under normala förhållanden står fordonsbranschen inför en extrem period, med en väldigt hög arbetsbelastning, för att hinna skifta cirka 3,3 miljoner bilars dubbdäck till sommarhjul. SFVF kommer fortsätta att arbeta för branschens bästa och driva frågan att den förlängda skiftesperioden blir permanent. Det är bättre att förkorta den förskrivna tiden för dubbdäck med två veckor på hösten och förlänga tiden med två veckor på våren, då ”går vi break even” när det gäller miljön, säger Bo Ericsson.

- Den nuvarande permanenta tidsgränsen för hjulskifte och den orimliga arbetsbördan för verkstäderna medför andra konsekvenser. Bilägare får inte något kvitto på utfört arbete och konkurrens sker således inte på lika villkor. Personerna som utför svartarbetet saknar ofta kompetens, vilket leder till fler olyckor och att nollvisionen äventyras, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

 

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)


 

29 Maj, 2023, Extern artikel
Sveriges bilpark blir äldre
29 Maj, 2023, Extern artikel
Michelin säljer sin verksamhet i Ryssland
26 Maj, 2023, Extern artikel
Däckline förnyar sin plattform med ytterligare 350 varumärken
25 Maj, 2023, Extern artikel
Förväntad nedgång i nyregistrering av fordon
25 Maj, 2023, Extern artikel
Dubbade däck revolutionerar snöröjning
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan