< Tillbaka

Foto: Pierre Kjellin

SERMI:s vandelsprövning: Det hänger på Swedac

Publicerad: 21 Jun 2023
SFVF jobbar målmedvetet med att få till en ändring av reglerna så att en fortkörningsbot inte blir ett hinder för den som vill ansöka om certifiering för SERMI. Bollen ligger nu hos en myndighet.

Den 1 augusti införs EU:s nya behörighetscertifiering för säkerhets- och stöldrelaterad fordonsdata – SERMI – i hela unionen och så som EU:s förordning som reglerar SERMI har översatts till svenska så innebär det att den som ansöker om certifiering till SERMI kan bli diskvalificerad ifall denne har en fortkörningsbot som fortfarande syns i utdraget från polisens belastningsregister.

Initiativet till att ändra i översättningen av SERMI:s regeltext om vad som gäller om den sökandes brottsbelastning ligger på EU:s bord, förklarar SFVF:s jurist Ulf Stefansson:

– I SERMI står det ”Clean Criminal Record”. Vi har inget brottsregister så därför har översättarna översatt det till ”fritt från anmärkningar i belastningsregistret”. Swedac och kontrollföretagen följer i nuläget det som står och det går inte att tolka annorlunda. I svenska belastningsregistret finns tyvärr fortkörning med vilket skiljer det från det danska, såvitt SFVF förstått. Eftersom Swedac är myndighet som följer en kontrollplan till punkt och pricka bedömer de regelverket precis som det är utformat. Vi har intensivt jobbat med EU och SERMI Europa om att få till en ändring av texten eller alternativt ett utlåtande om fri tolkningsrätt på nationell nivå säger Stefansson. Just nu ligger detta hos EU:s juridiska generaldirektorat (DG Justice). Om översättningen inte kan ändras vill SFVF att EU ger någon form av direktiv till en nationell anpassning av reglerna kring vandelsprövningen. Det bör vara dömda brott eller strafföreläggande som ska bedömas och inte böter avslutar Stefansson. 

LÄS ÄVEN: Här kan man bli certifierad för SERMI trots fortkörningsbot

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan