Vi bad kontrollföretagen som hanterar certifieringen för SERMI i Sverige att berätta vad de vet om hur själva hanteringen av certifieringen och lite annat.
EU:s nya behörighetscertifiering för åtkomsten av stöld- eller säkerhetsrelaterad fordonsdata – SERMI – sjösattes den 1 oktober. Det innebär att fordonsverkstäder som gör arbeten där de behöver få tillgång till stöld- eller säkerhetsrelaterad fordonsdata på ett fordon kan komma att behöva behörighet via SERMI-certifieringen för att kunna komma åt den fordonsdata de behöver för ett arbete. I alla fall om arbetet görs på ett euro 5- eller nyare fordon.
Vilka fordon är det egentligen som omfattas av SERMI?
Fredrik Sandberg, affärsområdeschef kontrollföretaget Kiwa:
– Det är sagt att det gäller fordon tillverkade enligt EU:s utsläppsnorm Euro 5 eller nyare. Men om alla euro 5-fordon verkligen omfattas vet vi inte.
Peter Landin, vd Qvalify Inspection AB på kontrollföretaget Qvalify:
– Verkstaden bör räkna med att SERMI-certifiering kan komma att behövas vid jobb på Euro 5-bilar.
Har fordonstillverkarna hunnit implementera SERMI redan, det vill säga har de låst in den fordonsdata som de anser berörs av SERMI?
Peter Landin, Qvalify:
– I ett mejl som vi fått från VAG så uppger de att de har inte stängt access till sin fordonsdata riktigt än. Det kommer att vara öppet ett tag till, skriver de. Men hur länge ”ett tag till” är vet vi förstås inte.
Johan Nilsson, Treffco
– De uppgifter vi har från alla verkstäder vi pratat med är att biltillverkarna har inte ännu systemstöd för SERMI på verkstadsnivå. Vi har varit ute på verkstäder och testat systemen – Odis, Vida och så vidare – på plats. Dessa är idag uppenbarligen inte klara för att hantera SERMI-certifikat. Vilket kanske är skönt för alla verkstäder som inte certifierat sig än.
– Biltillverkarna jobbar med att få ut systemstöd för detta på verkstadsnivå, men det kommer att ta ett tag till innan de är i mål och därmed innan vi ser förändringarna på verkstäderna.
– Nästa puck efter det är hur biltillverkarna ska reglera försäljning av stöld- och säkerhetsrelaterade reservdelar. Det är om möjligt en svårare manöver för dem att ordna systemstöd för kopplat till SERMI.
Hur är intresset för att certifiera sig för SERMI?
Samtliga kontrollföretag vi pratat med uppger att de har en ganska stabil ström av ansökningar. På Kontrollerad Bilverkstad (KBV) uppger man att strömmen av ansökningar tilltagit de senaste veckorna efter att ha varit sparsam.
LÄS ÄVEN: Så sjösätts SERMI i EU
Avslås många ansökningar om certifiering på grund av att de sökande har en fortkörningsbot som syns i polisens belastningsregister?
Samtliga kontrollföretag vi pratat med uppger att de avslår en betydande andel av de ansökningar de får in på grund av den sökande har en fortkörningsbot.
– Jag tror det rör sig om ungefär hälften av alla ansökningar som vi tvingas avslå på grund av fortkörningsböter, säger Peter Landin på Qvalify.
Kommer verkstaden fortfarande debiteras av biltillverkaren för att få tillgång till fordonsdata som är låst bakom SERMI:s vägg?
– Det kommer fungera som tidigare, det vill säga att verkstaden debiteras som tidigare av biltillverkaren via abonnemang eller engångsbetalning när man laddar hem programvara. Det är i alla fall den information vi har, säger Thomas Engström, vd för kontrollföretaget Kontrollerad Bilverkstad.
Bakgrund vandelsprövningen inför SERMI
Samtliga fem kontrollföretag för SERMI i Sverige (Kiwa, KBV, Treffco, Training Partner, Qvalify) väntar nu på besked från SERMI om en förändrad tolkning av SERMI:s krav när det gäller brottsbelastningen hos den som ansöker om SERMI-certifiering. Enligt SERMI:s regler får den ansökande inte ha några domar för begångna brott som syns i det offentliga straffregister som finns i den sökandes hemland. Eftersom det i brottsregistret i Sverige (polisens ”belastningsregister”) även finns med bland annat fortkörningsböter så tolkar SERMI dessa som ett ”brott”.
Efter dialog med SERMI har Svenska Fordonsbranschen och de svenska kontrollföretagen (CAB) fått signaler om att SERMI jobbar med att göra en omtolkning av reglerna så att en fortkörningsbot hos ansökande i Sverige inte ska betraktas som ett begånget brott och därmed diskvalificera från en SERMI-certifiering.
LÄS ÄVEN: Så sjösätts SERMI i EU
Pierre Kjellin
pierre.kjellin@svenskafordonsbranschen.se
076-493 10 85