< Tillbaka

SBR:s nya vd brinner för rent Sverige

Publicerad: 11 Mar 2022
Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund (SBR) har fått en ny vd – en man som brinner för återvinning och hållbarhet med lång erfarenhet från ett rent Sverige. Möt Andreas Frössberg!

Andreas Frössberg kommer närmast som projektledare från Stiftelsen Håll Sverige Rent där han bland annat jobbade med den nationella skrobilskampanjen som drevs 2001 – 2007, företagssamarbetenoch internationella EU projekt.

– Jag har länge haft kontakt med bilbranschen i olika projekt och kommit att känna både bärgare, bildemonterare och återvinningsföretag, säger Andreas Frössberg från kontoret i MRF-huset på Karlavägen i Stockholm där SBR delar kontor med Bilretur och dess nya VD Carina Hagström Kihlberg som tog över vid årsskiftet.

– Jag tror jag kan tillföra ett annat perspektiv eftersom jag jobbat länge med hållbarhet, cirkulär ekonomi och återvinning. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla förbundets och våra medlemmars  roll i bilens cirkulära flöde, säger Andreas Frössberg.

En viktig aspekt är att få cirkulära hållbara flöden i hela branschen så att det inte uppstår ojämn eller osund konkurrens. Ett steg för att säkerställa det är att få den kommunala tillsynen av bildemonterare att fungera lika i alla kommuner.

– Vi behöver ha en bra tillsyn fullt ut så att det inte är olika förutsättningar för olika företag beroende på var man ligger geografiskt, säger Frössberg.

Kommer ni kartlägga hur tillsynen fungerar?

      Ja, vi måste ta reda på hur tillsynen fungerar och påverkar våra medlemmar samt även föra en dialog med bland annat SKR och Länsstyrelserna. Jag tror på samverkan och att hitta en dialog och beröringspunkter för att stärka branschen, säger Andreas Frössberg.

Viktiga fokusområden är elektrifieringen av fordonsflottan där bland annat den kommande batteriförordningen kommer påverkar SBR:s medlemmar i stor grad. 

SBR ställde sig också nyligen bakom branschstandarden för säker hantering av elfordon, som SFVF tagit fram ihop med MRF och Bil Sweden.

SBR har 112 medlemmar som består av allt från små familjeägda bolag till stora företag med upp till 50 anställda. 

Framåt våren i maj kommer SBR hålla årsmöte Stockholm och ihop med SFVF och MRF ska det genomföras en enkät bland deras medlemmarna för att undersöka inställningen, nyttan och hinder för att använda begagnade reservdelar. Fordonsproffs kommer givetvis följa upp detta.

Text: MARIA ERIKSSON

 

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan