SBR:s nya vd brinner för rent Sverige

Publicerad: 11 Mar 2022
Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund (SBR) har fått en ny vd – en man som brinner för återvinning och hållbarhet med lång erfarenhet från ett rent Sverige. Möt Andreas Frössberg!

Andreas Frössberg kommer närmast som projektledare från Stiftelsen Håll Sverige Rent där han bland annat jobbade med den nationella skrobilskampanjen som drevs 2001 – 2007, företagssamarbetenoch internationella EU projekt.

– Jag har länge haft kontakt med bilbranschen i olika projekt och kommit att känna både bärgare, bildemonterare och återvinningsföretag, säger Andreas Frössberg från kontoret i MRF-huset på Karlavägen i Stockholm där SBR delar kontor med Bilretur och dess nya VD Carina Hagström Kihlberg som tog över vid årsskiftet.

– Jag tror jag kan tillföra ett annat perspektiv eftersom jag jobbat länge med hållbarhet, cirkulär ekonomi och återvinning. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla förbundets och våra medlemmars  roll i bilens cirkulära flöde, säger Andreas Frössberg.

En viktig aspekt är att få cirkulära hållbara flöden i hela branschen så att det inte uppstår ojämn eller osund konkurrens. Ett steg för att säkerställa det är att få den kommunala tillsynen av bildemonterare att fungera lika i alla kommuner.

– Vi behöver ha en bra tillsyn fullt ut så att det inte är olika förutsättningar för olika företag beroende på var man ligger geografiskt, säger Frössberg.

Kommer ni kartlägga hur tillsynen fungerar?

      Ja, vi måste ta reda på hur tillsynen fungerar och påverkar våra medlemmar samt även föra en dialog med bland annat SKR och Länsstyrelserna. Jag tror på samverkan och att hitta en dialog och beröringspunkter för att stärka branschen, säger Andreas Frössberg.

Viktiga fokusområden är elektrifieringen av fordonsflottan där bland annat den kommande batteriförordningen kommer påverkar SBR:s medlemmar i stor grad. 

SBR ställde sig också nyligen bakom branschstandarden för säker hantering av elfordon, som SFVF tagit fram ihop med MRF och Bil Sweden.

SBR har 112 medlemmar som består av allt från små familjeägda bolag till stora företag med upp till 50 anställda. 

Framåt våren i maj kommer SBR hålla årsmöte Stockholm och ihop med SFVF och MRF ska det genomföras en enkät bland deras medlemmarna för att undersöka inställningen, nyttan och hinder för att använda begagnade reservdelar. Fordonsproffs kommer givetvis följa upp detta.

Text: MARIA ERIKSSON

 

 

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners