< Tillbaka

SBF och SFVF uppvaktar svenska EU-parlamentariker om fordonsdatan

Publicerad: 22 Feb 2022
Vill du som svensk EU-parlamentsledamot medverka till att viktig samhällsservice på svensk landsort, lands och glesbygd riskerar att slås ut? Med den frågan uppvaktar de båda motorbranschorganisationerna Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, och Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, svenska EU-parlamentariker inför voteringen kring en ny, generell, datalagstiftning inom EU.

                                                 
     
Johnny Bräster - Ordförande SBF                       Bo Ericsson - Ordförande SFVF 
       (Sveriges Bildelsgrossisters Förening)    
                          (Sveriges Fordonsverkstäders Förening)     


23:e februari är det är det votering i EU-parlamentet om Data Services Act respektive Data Markets Act.
En ny och skärpt EU-lagstiftning som ska trygga individens integritet samtidigt som den klargör spelreglerna för marknadens aktörer.


Men den lagstiftningen är allt för generell enligt sju samarbetande europeiska bransch- och konsumentorganisationer med bland annat Bildelsgrossisterna och Sveriges Fordonsverkstäders Förening som svenska medlemmar.

– Sett till vår sektor, tredjepartsaktörer inom bilunderhåll, reservdelar och tillbehör, är det ett allt för svagt förslag till datalagstiftning för att säkerställa en marknad med fortsatt konkurrens och innovation samt ett brett, rikstäckande, utbud inom bilunderhållstjänster som EU-parlamentet ska ta ställning till, säger Johnny Bräster och Bo Ericsson, ordföranden för SBF respektive SFVF i ett gemensamt uttalande.

 

Risken är uppenbar att bilägarens, konsumentens, valfrihet och integritet begränsas eller missbrukas om fordonstillverkarna på grund av svag lagstiftning ges bestämmanderätten över den kund- och fordonsgenererade datan, menar de i uppvaktningen. En särskilt utsatt grupp är fristående bilverkstäder utanför storstadsområdena, enligt SBF och SFVF. De riskerar att få det svårt att utföra fackmässigt bilunderhåll om de inte får tillgång till fordonsdatan i realtid. Viktig samhällsservice på den bilberoende lands- och glesbygden riskerar att slås ut.

 

– Därför är det vår uppfattning att det krävs en sektorsspecifik lagstiftning för att säkerställa "tillgång till fordonsdata och resurser". De sju samverkande bransch- och konsumentorganisationerna har presenterat ett förslag för EU-kommissionen i oktober 2021. Önskemålet är att beslut om den sektorsspecifika lagstiftningen ska vara taget innan den nuvarande mandatperiodens utgång 2024, avslutar de det gemensamma uttalandet med anledningen av uppvaktningen och kravet på en egen lagstiftning för den fordonsgenererade datan.
 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan