< Tillbaka

Sammanfattning av veckans kvartalsrapporter

Publicerad: 31 Okt 2021
Det är tufft för många företag inom bilindustrin så här långt. Under veckan har vi sett kvartalsrapporter och ekonomiska rapporter från bland andra Bilia, Stellantis, Daimer, Mekonomen, Michelin och Hedin Bil. Fordonsproffs har gått igenom internationell press och bjuder på en kort sammanfattning.

I.A. Hedin Bil AB meddelade att de släpper in fastighetsmiljardären Erik Selin som 25 procentig ägare i företagets nu samlade bilföretag. För er i branschen skrev bilindustrin om Selin senast när han köpte Anders Hedins fastigheter. (För er utanför branschen, och inte i fastighetsbranschen, har säkert läst om Erik Selins romans med Blondinbella) Hedin genomför en nyemission om 3,57 miljarder kronor. 

För en som inte vet något alls, men inte kan låta bli att spekulera- har Anders Hedin likviditetsbrist? Knappast. Är han på shoppinghumör? Sannolikt. 

Tredje kvartalsrapporten visar en något minskad nettoomsättning med 15 procent jämfört med förra året. Resultatet påverkas negativt av den ökade försäljningen av privatleasingbilar eftersom de säljs med återköpsåtaganden. 

Anders Hedin sammanfattar kvartalet med leveransproblem av nya fordon på grund av halvledarbristen, hög orderstock på 14 600 fordon, ökat intresse för privatleasing.

­Under september utgjordes 54 procent av den totala försäljningen av elbilar och laddhybrider.

– Vår lansering av det kinesiska märket MG i våras har genererat ett stort intresse och från det att utleveranserna började i juni har det registrerats 3 388 fordon, vilket gör MG till en av de mest sålda elbilarna i Sverige, skriver Anders Hedin i delårsrapporten.

Av kvartalsrapporten framgår att marknaden i Norge ökat med 35 procent hittills i år. 

Mekonomen Group med kedjorna Mekonomen och MECA meddelade att de omvandlat 1 500 av sina verkstäder till elbilsverkstäder. Det innebär att de anställda vid dessa verkstäder fått kompetens och utrustning att uppfylla kraven i Mekonomens egna standard som de kallar E+. Denna standard är uppdelad i tre nivåer och det är nivå ett som har uppnåtts.

– Detbetyder att verkstäderna kan ta hand om elbilar utan att byta några ”high voltage” komponenter. Utmaningen framöver är att fortsätta utbilda mekaniker och införskaffa ny nödvändig utrustning, men i stort sett är teknologin beträffande elbilar liknande för de olika märkena, säger Pehr Oscarsson, vd och koncernchef på Mekonomen Group, vid presskonferensen.

Hur hanterar ni säkerheten på elbilsverkstäderna kring elbilar som är skadade?

– Det är där utbildningen är så viktig. Den fokuseras på säkerhet. Vi har hårda utbildningskrav innan man får arbeta med högvoltsbatterier. Allt är inkluderat i träningen, säger Pehr Oscarsson

Utbildningen är förlagd till en 18 meter lång lastbil som åker runt till 29 platser i Sverige fram till nästa sommar.

Mekonomen har också känt av komponentbristen.

– Vi har störningar i leveranssystemet, men det handlar mer om enstaka produkter. Vi har lyckats lösa det ganska bra genom att använda alternativa leverantörer och egna produkter, säger Pehr Oscarsson.

Rent ekonomiskt har Mekonomen Group det bästa tredje kvartalet någonsin och landar på en ökning av nettoomsättningen med 4 procent.

Morten Birkeland på Sørensen og Balchen, som är Mekonomens kassako i Norge, säger till Bilnytt.no att de nu satsar allt på att ta hem så många reservdelar de kan. De har större lager än tidigare och hyllorna är fyllda till bredden för att inte drabbas av problem i leveranser. 

Bilias resultat har vi rapporterat om tidigare i veckan, men intressant är att orderstocken är så stor. Bilia noterade en orderstock på 19 600 hittills i år och Hedin 14 600 fordon. Det blir många bilar att köra ut till ÅF så småningom.

Även däcktillverkarna går bra. Michelin har ökat sin försäljning de första nio månaderna med 15,6 procent globalt. Värt att notera är en 21 procentig minskning av däck för personbilar och lastbilar i segmentet original equipment, troligtvis en följd av att bilarna inte levererats från fabrik (komponentbristen igen) och de förväntar sig en återhämtning så fort marknaden blir som vanligt igen.

I den internationella pressen har vi under veckan kunnat läsa att Volkswagen Group globalt har leveransproblem på grund av halvledarbristen, vilket leder till att rörelseresultatet minskade med 12 procent. 

Stellantis minskade sin produktion med 30 procent på grund av komponentbristen och -14 procent i tredje kvartalet i nettoomsättning.

GM tappade 40 procent i nettoomsättning.

Daimler rapporterade däremot en högre vinst i tredje kvartalet trots en 30 procentig nedgång i försäljning. Företaget har fokuserat på mer lönsamma bilar och på att minska kostnaderna. (Premiumbilar ger högre marginal). Daimlers Ola Källenius trodde att chiptillförseln skulle förbättras under fjärde kvartalet, men att bristen kommer fortsätta in i 2022 men betydligt bättre än 2021. 

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan