< Tillbaka

Saab firar 75 år med nostalgi och bilhistoria

Publicerad: 10 Jun 2022
Den 10 juni 1947 hölls en presskonferens i Linköping där ledningen för Saab meddelade att man skulle börja tillverka bilar och inte bara flygplan. 4,6 miljoner bilar senare och tio år efter att produktionsbandet stannat firar Saab 75 år.

Det är själva ”Ursaaben” som firar 75 år, den första modellen av den välkända siluetten som många av oss förknippar med nostalgisk bilhistoria. Det sägs att siluetten är inspirerad av ett flygplan. Saab firar i Trollhättan där festen ska pågå i tre dagar. 

I dag, fredag den 10 juni, håller Saab Car Museum öppet och bjuder på seminarier. På lördagen fortsätter firandet med bland annat en bilkortege med de Saab 92:or som besöker festivalen och med Ursaaben som körs ut från museet till Drottningtorget i Trollhättan. Kortegen kommer livesändas på YouTube.

Under söndagen  firas det på Kinnekulle Ring där man kan testköra med sin Saab på banan eller besöka den traditionella Saabmarknaden.

SAAB står för Svenska Aeroplan Aktiebolag och startade 1937 för att tillverka stridsflygplan, men när världskriget tog slut användes fabrikerna till biltillverkning istället. Designen av den första Saaben stod formgivaren Sixten Sason för, han som också designade Hasselbladskameran och dammsugare för Electrolux.

1949 kunde de första fabriksproducerade bilar levereras. Alla var gröna eftersom färgen blivit över från flygplansproduktionen. 

Saab 92 hade framhjulsdrift, lågt luftmotstånd och en tvåcylindrig tvåtaktsmotor på 764 kubik och 25 hästar. 

Företaget har fortfarande rätt att tillverka bilar, men vad vi känner till finns inga planer på att börja producera bilar igen.

Fotnot: Detaljerat program för festivalen finns på www.saabcarmuseum.com

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan