< Tillbaka

Skärmdump på en informationssida hos Autodata.

Så stora är de värsta prishöjningarna på fordonsdata de senaste åren

Publicerad: 9 Mar 2023
Avgifterna för att få tillgång till reparations- och servicedata för bilar har de senaste åren i vissa fall höjts långt mer än inflationsnivåerna i EU, enligt branschorganisationen ADPA.

ADPA – European independent Automotive Data Publisher Association – är en branschorganisation vars medlemmar är oberoende företag som bland annat tillhandahåller fordonsdata för fordonseftermarknaden. Bland medlemmarna finns företag som Hella Gutmann, Bosch, Autodata, Tech Alliance och Haynes Pro.

2019 tog ADPA tillsammans med GVA (en tysk organisation för bildelsgrossister) initiativ till en rättslig prövning av frågan om vad som är ”rimliga avgifter” för tillgången till fordonsdata för eftermarknaden. Bakgrunden är bland annat att biltillverkarnas avgifter för att få tillgång till reparations- och servicedata eller annan fordonsdata höjts kraftigt de senaste åren – i vissa fall med över 1000 procent.

Europadomstolen har ännu inte velat ta ställning till frågan om vad som är ”rimliga avgifter” för tillgången till fordonsdata.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan