< Tillbaka

Bild från det högtidliga undertecknande av samarbetsavtalet mellan Ford Trucks och CMB Tech. I bakgrunden syns två exemplar av Ford F-Max.Foto: Ford Trucks

Så ska Ford Trucks sänka dieselförbrukningen

Publicerad: 15 Jun 2023
Lastbilstillverkaren Ford Trucks ligger nu i startgroparna för att börja producera ombyggda lastbilar som med en ny teknik sänker bränsleförbrukningen väsentligt.

2022 spreds nyheten om belgiska teknikutvecklingsföretaget Punsch Group som ville börja bygga om dieselmotorer till kombinerad vätgas- och dieseldrift, där de båda drivmedlen sprutas in i cylindrarna.

Nu meddelar lastbilstillverkaren Ford Trucks att man ingått ett samarbete med forsknings- och utvecklingsföretaget CMB Tech om att konvertera lastbilar ur Fords serie F-Max till diesel- och vätgasdrift. F-Max är Ford Trucks flaggskeppsmodell på den europeiska marknaden och populär som dragbil till trailerekipage.

Anpassningen till kombinerad vätgas- och dieseldrift ska enligt CMB Tech vara förhållandevis okomplicerad och inte kräva någon ombyggnad eller modifiering av själva dieselmotorn. Det som krävs är i princip bara att utrusta lastbilen med en vätgastank, ett nytt motorstyrdon och att ansluta en vätgasledning från tanken och till insuget av luft till varje cylinder.

Tillförseln av vätgas till luften gör sedan att behovet av diesel till förbränningen minskar påtagligt.

CMB Tech jobbar bland annat med konstruktion och drift av större marina och industrimaskiner med vätgas eller ammoniak som drivkälla.

Ford Trucks har ingen försäljning i Sverige, men etablerade sig nyligen i Danmark.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan