< Tillbaka

Foto: Pierre Kjellin

Så sjösätts SERMI i EU och därför är Sverige först ut

Publicerad: 2 Okt 2023
Nu berörs allbilverkstäder i Sverige av SERMI, då vårt land är först ut att införa EU:s nya behörighetscertifiering. Läs mer om hur SERMI kommer rullas ut.

Från och med den 1 oktober gäller i Sverige EU:s nya behörighetscertifiering SERMI för åtkomst av stöld- och säkerhetsrelaterad data för de bilmärken verkstaden ej är auktoriserade för.

Sverige är det första landet i EU med att implementera EU:s nya certifiering SERMI, som är en obligatorisk i hela unionen för alla verkstäder som vill komma åt stöld- och säkerhetsrelaterad fordonsdata till bilmärken som de inte är auktoriserade för att bedriva service på.

Enligt beslut i EU är planen att SERMI ska implementeras i resten av EU:s medlemsländer i takt med att dessa är redo (det vill säga har ackrediterade kontrollorgan som kan kontrollera och certifiera för SERMI). Planen är att nya EU-länder ska införa SERMI med ett tvåmånaders intervall, det vill säga den 1 december i år ska SERMI implementeras i ett eller flera nya EU-länder, följt av 1 februari nästa år och så vidare.

Ett av de ackrediterade kontrollorganen i Danmark – Teknologisk Institut – hävdar att Danmark kommer införa SERMI den 1 februari 2024. Det uppger danska branschtidningen Motormagasinet.dk.

En viktig bidragande faktor bakom att Sverige är det första landet i hela EU att implementera SERMI är att flera av de fem företag som hittills blivit ackrediterade som kontrollorgan för SERMI (så kallad CAB) agerat snabbt och aktivt för att bli ackrediterade. Två av de ackrediterade kontrollorganen för SERMI i Sverige – Treffco och Kiwa – har också blivit ackrediterade som kontrollorgan för SERMI även i Danmark.

LÄS ÄVEN: Många frågetecken när SERMI diskuterades

Det klarnar om vandelsprövningen för SERMI

KORTFAKTA SERMI

Behörighetscertifieringen är resultatet av två lagstiftningar från EU – (EU 2018:858) och (EU 2021:1244).

SERMI är också namnet på den organisation som äger, administrerar och driver utvecklingsarbetet kring certifieringen. Organisationens grundare och medlemmar är de europeiska organisationerna:
ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association)
AIRC (Association Internationale des Réparateurs en Carrosserie)
CECRA (European Council for Motor Trades and Repairs)
FIA (Fédération Internationale de l’Automobile)
FIGIEFA (European Federation of Automotive Aftermarket Distributors)

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan