< Tillbaka

Två av sex Scania-bussar hos LLT i Luleå som utrustats med solcellspaneler på taket.Foto: Sono Motors

Så sänker Luleå dieselåtgången på bussarna

Publicerad: 19 Okt 2022
Luleås Lokaltrafikbolag har som bussoperatör i Sverige utrustat flera av sina dieseldrivna bussar med solceller i ett försök att sänka bränsleförbrukningen.

Med hjälp av det tyska teknikföretaget Sono Motors har Luleås lokaltrafikbolag LLT nyligen fått sex av sina dieseldrivna bussar av märket Scania utrustade med solcellspaneler placerade på bussarnas tak. Det kommunala energibolaget Luleå Energi har bidragit med data och simuleringar kring solenergi i nordligt klimat.

Lösningen innebär att bussarnas batterier i första hand laddas av solcellerna på taket istället för av generatorn. Eltillförseln från solcellerna väntas sänka bränsleförbrukningen märkbart eftersom generatorn belastar dieselmotorn när den går och bussarna är utrustade med många elslukande funktioner.

– År 2030 ska LLT:s trafik vara helt fossilfri. Detta är en del av vårt arbete för att nå målet, säger LLT:s vd Jonas Vinblad von Walter.

Sono Motors är också i färd med att lansera en helt ny elbil – även den försedd med solcellspaneler på taket, för att sänka elförbrukningen.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan