< Tillbaka

Till vänster - Jorge Castro. Foto: Privat och Pierre Kjellin

Så påverkar Googles nya sökmotor branschens marknadsföring

Publicerad: 22 Sep 2023
Världens största sökmotor Google har nyligen introducerat en ny artificiell intelligens-driven sökteknik. Och varför ska bilbranschen bry sig om det? Vi bad en av Sveriges mest prisbelönta experter på digital marknadsföring förklara.

– Googles nyligen introducerade AI-drivna sökteknologi – Search Generative Experience, eller SGE – markerar början på en ny era inom digital sökning. Nu kommer google stjäla majoriteten av sökningarna från webbsidor förklarar Jorge Castro.

Men vad är det som skiljer Googles nya AI-drivna sökteknik från den gamla?

– Om du till exempel går in och söker på Google på ordet ”Vilken BMW modell passar en familj?” så kommer Google att ge dig ett AI-genererat svar, istället för som tidigare leverera en lista med ett antal sökträffar rangordnade efter relevans. Eller om du googlar på ”Vilka däckdimensioner passar till min Volvo S90 2018” så kommer Googles AI leverera ett samlat svar på det i stället för att komma med en lista med 100 stycken sökträffar.

Så Google kommer alltså kunna ge bättre svar – varför och hur?

– Jo, det beror främst på två faktorer; För det första, förbättrade sökresultat. Genom att dra nytta av avancerade djupinlärningsmodeller blir Googles nya AI-genererade sökresultat mer exakta och skräddarsydda för användarnas behov. Denna precision betyder att användarna nu kan få mer relevanta och anpassade svar på sina frågor, vilket ger en sökupplevelse som är både rikare och mer meningsfull. Den är dock inte felfri än men Google jobbar på det.

Och hur bör då vi i bilbranschen agera som en konsekvens av Googles nya sökmotorteknik?

– Man bör lägga mera krut på sin sajts textinnehåll – satsa på att låta experter i stället för amatörer utforma textmaterialet. Det man bör tänka på är att det är en expert som bör skriva den typ av texter man använder i marknadsföringen. Man får tänka lite utanför boxen och tänka hur man kan producera innehåll som inte AI kan göra. En sak är att använda känslor eller påvisa erfarenhet inom sitt ämne.

LÄS ÄVEN: Marknadsföringsexpert: Så kan branschen dra nytta av AI

FAKTA Google Search Generative Experience (SGE)

En samling sök- och gränssnittsfunktioner som införlivar AI-drivna resultat i Googles sökmotorrespons. Sedan starten har Googles sökmotor främst drivits av en process där en webbkrypare besöker webbplatser för att samla och indexera information. Denna indexerade data rankas sedan av Googles ständigt utvecklande sökalgoritmer.

Istället för att enbart förlita sig på data som indexerats och rankats med Googles traditionella sökmetod använder SGE en stor språkmodell (LLM), i detta fall den inledande Pathways Language Model (PaLM) 2. Denna modell bygger på en omfattande datamängd och den kan dra slutsatser och ge förslag för att förbättra användarens sökresultat.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan