< Tillbaka

Foto: Pierre Kjellin

Så påverkar Euro 7 tillgången till fordonsdata

Publicerad: 14 Apr 2023
Nya fordon som tillverkas enligt utsläppsregelverket Euro 7 måste ha förstärkt skydd av en viss kategori fordonsdata. Detta väntas drabba eftermarknaden.

När EU:s utsläppsregelverk Euro 6 den 1 juli 2025 uppdateras och skärps till Euro 7 tillkommer nya krav på biltillverkarna när det gäller skyddet av en viss del av bilens fordonsdata.

Bilar som tillverkas efter att Euro 7 trätt i kraft måste ha ett skydd mot åtkomst av all fordonsdata som innehåller information om bilens utsläppsegenskaper och utsläppsvärden. Skyddet bör omfatta både hårdvaran och mjukvaran.

LÄS ÄVEN: Mobility Sweden: Så kan Euro 7 hämma elektrifieringen

Orsaken till att EU kräver förstärkt säkerhet kring fordonsdata som rör bilens utsläppsegenskaper och utsläppsvärden är att man vill säkerställa att denna information inte manipuleras eftersom den är tänkt att samlas in och användas av myndigheterna – bland annat i form av kontroll av bilens faktiska utsläpp vid kontrollbesiktning.

Detta väntas göra det svårare för oberoende tillverkare att producera många typer av bildelar och komponenter. Redan nu har eftermarknaden stött på denna typ av problem, enligt den europeiska paraplyorganisationen för bildelsbranschen – FIGIEFA och nämner ett sådant exempel:

En fordonstillverkare som hindrade oberoende tillverkare från att få tillgång till data till en ny NOx-sensor och som till och med blockerade dem från att få tillgång till själva sensorerna.

Andra exempel på bildelar och komponenter som det enligt FIGIEFA kan bli svårt för eftermarknaden att tillverka till Euro 7-fordon är dieselpartikelfilter, delar till EGR-system, katalysatorer, turboaggregat och luftmassemätare.

LÄS ÄVEN: Mobility Sweden: Så kan Euro 7 hämma elektrifieringen

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan