< Tillbaka

Prototyp av "E-Trailer" – där en av trailerns hjulaxlar är eldrivna för att kunna kopplas in och ge ekipaget extra knuff, för att minska dragbilens dieselförbrukning. Den vita lådan undertill framför trailerns hjulaxlar är batteripaketet. Foto: Krone

Så mycket minskar dieselåtgången med hybriddriven trailer

Publicerad: 14 Apr 2023
Transport- och logistikjätten DB Schenker har gjort de första testerna i fält med trailerdragna lastbilsekipage med en helt ny typ av hybriddrift-lösning. Resultatet är lovande.

DB Schenker har gjort de första testerna på väg med trailerekipage där själva trailern är utrustad med en hjulaxel som är eldriven och ger extra drivkraft till dragbilen när behoven är som störst. Denna lösning har i DB Schenkers tester visat sig minska bränsleförbrukningen hos de dieseldrivna dragbilarna med mellan 24 och 55 procent.

Testerna har gjorts under vintern och våren i år på vägar i Frankrike. Hur mycket dragbilarnas dieselförbrukning minskade med den eldrivna trailern berodde dels på hur topografin såg ut längs den körda sträckan och dels på hur hela teststräckan såg ut när det gäller allt från hastighetsbegränsningar till antalet starter och stopp.

Den största eTrailer-modellen har en elmotor som ger en effekt på 489 hästkrafter och med en tillfällig effektbopost på hela 788 hästkrafter.

LÄS MER: Transportföretaget som testar hybriddrivna trailerbilar

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan