< Tillbaka

Foto: SFVF, Polisen

Så många katalysatorer har stulits hittills i år

Publicerad: 14 Nov 2022
Katalysatorstölderna har minskat under de tre första kvartalen i år jämfört med samma period i fjol – dock från en hög nivå. Det visar Larmtjänsts statistik.

Under de tre första kvartalen i år (januari-september) rapporterades 5516 stulna katalysatorer från bilar. Det är en minskning med 354 eller 6 procent jämfört med samma period 2021 då det stals totalt 5870 katalysatorer.

– Vi kan se en viss nedgång av antalet stölder av katalysatorer, dock ligger vi fortfarande på väldigt höga nivåer. Jämför vi exempelvis med samma period 2020 låg vi på omkring 1500 stölder, säger utredaren Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Toyota är det bilmärke som är överlägset mest utsatt för katalysatorstölder och står för cirka 46 procent av stölderna. Den mest utsatta Toyotamodellen är Prius av årsmodellerna 2004-2010. Av alla utsatta Volvobilar tillverkades de flesta åren 1990-1999.

Flest stölder av katalysatorer sker i polisregion Stockholm (40 procent) och polisregion Syd (30 procent).

Skadekostnaderna för katalysatorstölderna under årets första tre kvartal uppgår till cirka 103 miljoner kronor. I dessa kostnader ingår reparationen på verkstaden och kostnaden för komponenten.

FAKTA statistiken över katalysatorstölder

Genom ett samarbete med CAB Group AB har Larmtjänst fått tillgång till statistiska uppgifter ur kalkyleringssystemet CABAS. I det angivna systemet redovisas bland annat statistik från bilverkstäder rörande kalkylerade kostnader för arbete och bildelar i samband med bilreparationer. I CABAS registreras verkstadsorten. Däremot finns ingen information om stöldort. Stöldplatsort och verkstadsort behöver inte nödvändigtvis överensstämma.

Diagrammet visar antalet stölder av katalysatorer mellan 1 jan- 30 sep fördelar på polisregion. 

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan