< Tillbaka

Foto: Pierre Kjellin

Så kan SERMI göra att bilhandeln kommer halka efter

Publicerad: 14 Aug 2023
EU:s nya behörighetscertifiering för tillgången till stöld- och säkerhetsrelaterad fordonsdata som införs i oktober diskvalificerar alla verkstadsägare med en dom i belastningsregistret.

Den 1 oktober ska enligt planen EU:s nya behörighetscertifiering för tillgången till stöld- och säkerhetsrelaterad fordonsdata – SERMI – i Sverige. Det innebär att alla allbilverkstäder i Sverige som även efter det datumet vill vara garanterade tillgång till stöld- och säkerhetsrelaterad mjukvara och annan typ av fordonsdata för alla bilmärken behöver vara certifierade för SERMI.

För att fordonsverkstaden ska vara komplett certifierad för SERMI behöver till att börja med dess vd vara ostraffad, det vill säga inte vara dömd för något brott och att detta fortfarande finns i belastningsregistret. Därutöver behöver de övriga fordonstekniker som vill ha tillgång till stöld- och säkerhetsrelaterad fordonsdata ha en personlig SERMI-certifiering.

De bilverkstadsföretag med en vd eller ägare som har en Tings- Hovrätts- eller Högsta Domstolen-dom som syns i belastningsregistret kommer därmed inte kunna bli certifierade för SERMI.

Därmed kan SERMI sägas medföra en ytterligare uppstädning av bilverkstadssektorn genom att de fordonsverkstäder som har certifieringen får ytterligare en kvalitets- och seriositetsstämpel.

Någon motsvarande kvalitets- och seriositetsstämpel saknas på den ”fria” bilhandlarsidan, det vill säga alla de begagnatbilhandlare som inte har någon återförsäljar-auktorisation eller någon egen verkstad.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan