< Tillbaka

Maja Kroghave, här på sin praktik- och lärlingsplats - en bilverkstad i Odense ansluten till verkstadskedjan Skorstensgaard. Foto: Skorstensgaard

Så hittade danska Maja till jobbet som fordonstekniker

Publicerad: 9 Aug 2023
Efter jobb som taxichaufför kunde Maja Kroghave efter många år börja förverkliga sin dröm om att en dag få jobba som fordonstekniker.

Ända sedan tonåren hade Maja Kroghave i danska Odense drömt om att jobba med bilar i en verkstad, men vänner och anhöriga intalade henne om att hon som kvinna inte skulle ha någon chans att bli anställd och att många kunder – bilägare – inte skulle acceptera en kvinnlig fordonstekniker.

Maja Kroghave började istället arbeta som bland annat väktare och taxichaufför. Men härom året stod Maja inför att söka nytt jobb och deltog då i jobbsökaraktiviteten ”Vil du med på rejsen” som hennes hemkommun Odense anordnade. Där fick hon frågan om vad hon alltid velat jobba med men inte fått möjligheten.

– Då berättade jag att jag gärna skulle vilja jobba som bilmekaniker. Och då fick jag till min stora glädje höra att det inte skulle bli några problem att ordna, berättar Maja Kroghave i en artikel på Odense kommuns hemsida.

I oktober förra året fick Maja hjälp av arbetsförmedlingen i Odense med att få en praktikplats hos en bilverkstad i Odense ansluten till en av Danmarks största kedjor – Skorstensgaard. I januari började hon sedan på fordonsutbildningen för vuxenstuderande.

Hos Skorstensgaard i Odense uppskattar man att ha fått en kvinnlig medarbetare och en praktikant som till skillnad från gymnasieeleverna är mera självgående, är trygg i sig själv och har skinn på näsan.

Fotnot: Odense kommuns jobbsökaraktivitet ”Vil du med på rejsen” riktar sig till arbetssökande 25 år och äldre som överväger att utbilda sig för att få ett jobb.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan