< Tillbaka

Ulf Stefansson, jurist på SFVF. Till höger, startsidan för en av de populäraste e-handelsplatserna för reservdelar - Autodoc.

Så garderar sig verkstaden när kunden tar med egna reservdelar

Publicerad: 20 Mar 2023
Kärvare tider och Amazons nya reservdelstjänst gör att kunder som har med sig reservdelar kan bli allt vanligare. SFVF:s jurist ger råd om vad verkstaden bör tänka på i dessa fall.

E-handelsjätten Amazon lanserade nyligen tjänsten ”OEM Parts Store”, som innebär att bildelen kunden har beställt skickas direkt till den verkstad denne har anlitat för att montera bildelen.

Hur populär Amazons nya tjänst blir i Sverige återstår att se. Klart är dock att det med tanke på de kärva ekonomiska tiderna just nu kan väntas bli allt vanligare att kunden har med sig egna reservdelar. Därför uppmanar SFVF:s jurist Ulf Stefansson verkstäder som väljer att jobba med medhavda reservdelar att se till att friskriva sig från allt garantiansvar.

Ulf Stefansson – vilka är de främsta riskerna med att jobba med medhavda reservdelar?

– Det kan bli följdfel, som gör att bilen går sönder.

Om verkstaden ändå vill vara schysst mot kunden och använda de medhavda reservdelarna – hur kan de se till att friskriva sig från allt garantiansvar?

– Det står i verkstadens reparationsvillkor att om kunden tar med materialet själv så gäller inte garantin. Men det räcker inte, för kunden har fortfarande garanti på det utförda arbetet. Och själva arbetet kan ju orsaka skador på bilen ifall reservdelen på något sätt är felaktig eller har bristande kvalitet.

För att friskriva sig från garantiansvar över arbetet så måste verkstaden avråda kunden från att utföra arbetet med den medhavda reservdelen. Och avrådan ska man se till att göra skriftligt, påpekar Ulf Stefansson:

– Man ska skriva ner reservationen på arbetsordern. Då har verkstaden friskrivit sig från ansvar. Men man ska också skriva varför man avråder kunden från att använda den medhavda reservdelen, och då är det enklast att man antingen skriver att ”det finns risk för följdfel” eller att det ”inte blir ett varaktigt reparationsresultat” eftersom man inte kan garantera kvaliteten på reservdelen eller att det verkligen är rätt reservdel.

Hur vanligt tror du det är med kunder som tar med sig egna reservdelar till verkstaden?

– Det är vanligt på verkstäder på landsbygden, men även på mindre verkstäder i större städer. Det handlar om att spara så mycket pengar som möjligt och sedan kanske inte verkstaden är fullbelagd och då har man kanske inte råd att tacka nej.

LÄS ÄVEN: Amazons nya tjänst som involverar verkstaden

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan