Skolverket har i uppdrag att ämnesbetygen återinförs i gymnasieskolan. Vi bad Benny Wallin på Verkstadsföretagarna förklara vad det innebär för gymnasieskolans fordonsprogram.
Skolverket har i uppdrag att genomföra förberedelser för ämnesbetyg i gymnasieskolan. Idag får gymnasieeleverna betyg efter varje avslutad kurs. Men nu ska alltså de så kallade ämnesbetygen återinföras i gymnasiet. De ersattes 1994 av ett nytt system med kurser och kursbetyg.
Nu har Skolverket fått in synpunkter från alla remissinstanser om hur ämnesbetygen ska återinföras och ett Riksdagsbeslut om återinförandet väntas i vår.
Vi bad Benny Wallin, som sedan 1984 ledamot i Skolverkets nationella programråd för fordons- och transportprogrammet
Benny Wallin, sedan 1984 är ledamot i Skolverkets nationella programråd för fordons- och transportprogrammet, att gå igenom vad återinförandet av ämnesbetygen i gymnasiet kan väntas innebära för fordonsutbildningen.
De största förändringarna i utbildningen är enligt Benny Wallin de 70 nya ämneskurserna och de nya ämnesbetygen.
– Det blir betydligt enklare för våra medlemsföretag att se vad elever som gått utbildningen i verkligheten kan. Andra välkomna nyheter är att eleverna automatiskt får allmän behörighet att i framtiden kunna söka en yrkeshögskola, förklarar Benny Wallin.
Fordonsutbildningen utökas något i studieomfång. Idag omfattar den treåriga gymnasieutbildningen 2500 studiepoäng, men från och med i höst läser eleverna totalt 2800 studiepoäng under sin tre gymnasieår.
– Varje ämneskurs är indelad i tre olika betygsnivåer vilket underlättar lärarens betygssättning. Innehållet i de nya ämnesplanerna ska spegla modernt fordonsunderhåll som service, felsökning, diagnos och reparationer. I ämneskursen ”system och diagnosteknik” ingår elsäkerhet, högvoltsystem, el och hybridfordon. Remissen handlar också om nya krav på lärarna och om hur man kommer att kompletteringsutbilda.
De nya ämnesplanerna ska också bättre återspegla den bredd som finns i fordonsverkstadsbranschen. I de nya ämnesplanerna finns ämneskurser för exempelvis hjulutrustningsteknik, husvagns- och husbilsteknik, mobila maskiner, truckteknik och skogsbruksmaskinteknik.
Fordonsprogrammet får en omgjord och utvecklad inriktning – ”fordonsskadeteknik och lackering”. Där finns kursmål som fordonslackeringsteknik, fordonsskadeteknik, småreparationer och fordonsskadereparationer. En av kurserna i inriktningen – plastreparationer – kan också väljas av andra inriktningar.
– Alla ämneskurser är nya och innehållet kommer från de nuvarande kurserna men ligger då inom ett ämne. De nuvarande kurserna är svåra att betygssätta och företagen har svårt att veta vilken kompetens/kunskap som döljer sig. Många elever klarar inte av hela kurserna vilket försvårar, berättar Benny Wallin.
Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu
076-493 10 85